ZETApress

hírportál

Józsefvárosi Végtelen

Otgonbayar Ershuu: Végtelen című kiállítására nyílt tegnap 18 órakor a Józsefvárosi Galéria földszintjén. A szeptember 28-án hétfőig hétköznap 09-től 18 óráig látogatható tárlatot Sipos Endre művészetfilozófus nyitotta meg. Közreműködött Somfai Kara Dávid sámánkutató torokénekkel és Barvich Iván népzenész.

Otgonbayar Ershuu mongol származású festőművész művészneve OTGO. Már 15 éves korában felfedezett tehetségként saját kiállítása volt. Szülőföldje tradicionális művészetét sokáig tanulmányozta. Az ősi jelképek mellett a buddhista ikonográfiából is merítkezett, amíg kialakul az önálló képi világa. Berlinben végezte a szakmai tanulmányait, a Berlini Művészeti Egyetem összművészeti szakán.

Megalapította az Európában egyedülálló Mongólia Kulturális Központot, ahol egy galériát is létrehozott. OTGO egyedi képi világa ötvözi a tradíciók, a mongol kultúra lenyomatait és jelenünk vizuális motívumait. Munkáinak gondolatisága aktuális problémákkal is foglalkozik, de a nagy felületen áramló motívumok egy kozmikus időtlenséget, meditatív érzést is keltenek.

Illusztrációk az emeleten

Kürthy Hanna: Ars Sacra című kiállítása nyílik szeptember 7-én az emeleten. A szeptember 25-én szombatig látható kiállítás a művésznő illusztrációit tárja a közönség elé, mely Benedek István Gábor: Énekek éneke című könyvének fordításához készült.

Kürthy Hanna építésmérnök kora gyermekkora óta fest és rajzol. Több nemzetközi verseny győztese, képeit több országban kiállították. Tanárai: Fischer Ernő, Máriássy Iván. Képeire az egyvonal, a lendület, a mozgás jellemző. Benedek István Gábor sok éven át újságíró, lapszerkesztő volt. Eddig 25 regénye, könyve, novelláskötete jelent meg. Több művét idegen nyelven is kiadták. Az Énekek énekét hexameterben fordította le.

Szóljon hozzá!