ZETApress

hírportál

Algéria Terézvárosban

A Fiatal Művészek Galériája szeptember 11-én pénteken 16:30-kor nyitotta meg az Algér-Magyar Baráti Társaság és a Római Sas Rend Algériai látogatása, Algériával és a lovagrend életével kapcsolatos festmény és fotókiállítását. Köszöntőt mondott: Nagy János, az Algér-Magyar Egyesület elnöke és a 84 éves dr. Kesztyűs Ferenc festő, a Fiatal Művészek Galériájának korelnöke.

A Benczúr utcai Hotel Benczúr Munkácsy-termében szeptember 30-án szerdáig látható kiállítás témái: Prancz Ádám algériai fotói, valamint Gál Mihály és Bézi Péter festménye. A kiállítást H.E. Ali Mokrani, Algéria budapesti nagykövete nyitotta meg: Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Először is szeretném kifejezni őszinte köszönetemet az Algériai-Magyar Baráti Egyesületnek és a Fiatal Képzőművészek Galériájának, hogy megszervezték ezt a hazámnak, Algériának szentelt fotókiállítást.

Igazi öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ma itt lehetek a házastársammal, és úgy gondolom, hogy ennek a kulturális művészeti eseménynek a szervezése csodálatos ötlet és valódi tanúbizonyság volt Algéria, Magyarország és népe közötti régóta fennálló baráti kapcsolatokról.

A kultúra és a művészet a kétoldalú kapcsolatok fontos területe. Hadd idézzem fel ezen a ponton azt a kulturális tevékenységet, amelyet a híres magyar zeneszerző és etnomusikológus végzett, aki 1913-ban Algériában Biskrába utazott algériai népzene kutatása céljából, és képeket is készített ezen az utazáson. Kulturális öröksége él és örökké fontos mérföldkő lesz az algériai-magyar kulturális kapcsolatokban.

Hölgyeim és Uraim! Őszinte köszönetem és elismerésem a magyar barátokért, akik kezdeményezést tettek az algériai látogatásuk során készült fényképek leleplezésére. Valóban nagyszerű ötlet, amelyet a fotókiállítás révén megismerhetik országomat.

Bátorítom ezeket a kulturális tevékenységeket, amelyek tovább erősítik az algériai-magyar barátságot, és lehetővé teszik magyar barátaink számára, hogy jobban megismerjék és felfedezzék Algéria kultúráját és természeti szépségeit, valamint multikulturális hátterét, amelyek közül sok az UNESCO által felsoroltak közé tartozik. Az emberiség öröksége.

Szeretném őszinte köszönetemet kifejezni, és önökön keresztül, minden jót kívánok boldogsághoz, boldoguláshoz és fejlődéshez Magyarország barátságos emberei számára! Ez a nemzet szolidaritást mutatott az algériai néppel nemzeti ügyükben a nehéz években, és függetlenségük megszerzése után hozzájárult hazám gazdasági fejlődéséhez azáltal, hogy több ezer szakértőt küldött és ösztöndíjakat kínált az algériai diákok számára, hozzájárulva ezzel az emberi képességek fejlesztéséhez. az én országomban.

A COVID-járvány után, amint az egészségügyi körülmények lehetővé teszik, a nagykövetség kulturális program szervezését tervezi magyar és algériai művészek számára, azzal a céllal, hogy elősegítse a közeli emberek közötti kapcsolatokat és a gazdag kétoldalú kulturális örökség cseréjét. Köszönöm a figyelmet! – fejezte be köszöntőjét a nagykövet úr.

Szóljon hozzá!