ZETApress

hírportál

Ékszerek Belvárosban

Ékszerek Éjszakája Budapest 2020 kiállítássorozat lesz mától 20-án vasárnapig. A központi kiállítás megnyitója 18-án pénteken 19 órakor lesz a Hybridart Space Galériában, a Galamb utca 6-ban. A meghosszabbított nyitva tartás az alkotók részvételével minden helyszínen 19-én szombaton este lesz.

Idén egy teljes héten át a kortárs ékszereké a főszerep Budapesten – tudatta Ámon Henriette sajtófőnök. Az Ékszerek Éjszakája Budapest szeptember 14-e hétfő és 20-a között már 6. alkalommal kerül megrendezésre. Ismét kortárs ékszer-kiállítások özönlik el Budapest belvárosát, ahol a magyar alkotók önálló vagy csoportos kiállításokon mutatják be legújabb munkáikat. Ebben az évben több mint 80 kortárs hazai ékszertervező alkotását láthatja a közönség, közel 30 különböző helyszínen. A tavaly szeptember 20-i eseményről idekattintva olvashatunk.

Szeptember 19-e szombat egy kiemelt nap a héten, az alkotók meghosszabbított nyitva tartás mellett várják az érdeklődőket személyesen a kiállítások helyszínein. A magyar alkotók munkái mellett az évente megrendezésre kerülő nemzetközi ékszer-pályázatból összeállt kiállítási anyag is bemutatásra kerül, amelynek megnyitója 18-án pénteken 18 órakor lesz a páratlan adottságokkal bíró belvárosi Hybridart Space Galériában.

Az idei nemzetközi pályázati felhívás hívószava: Nulla Negatív. A téma megközelítése számtalan lehetőséget tartogat, melyre a pályázók adtak sajátos választ ékszer formájában. A nemzetközi platformokon való jelenlétnek köszönhető, hogy a beérkezett pályamunkáknak közel a fele külföldi. Ugyanakkor igazi elismerésként könyvelhető el az is, hogy a pályázat évről évre egyre több kiváló, magyar tervezőt ösztönöz alkotásra, akik minőségi munkáikkal vesznek részt az eseményen, erősítve a magyar mezőnyt.

A szervezők minden évben arra törekednek, hogy a bemutatott munkákat egy magasan képzett, független zsűri bírálja el. Az idei év zsűrije: Lin Cheung ékszertervező művész, a londoni Central Saint Martins egyetemi tanára, valamint Leo Caballero, a Barcelona-i székhelyű Klimt02 kortárs ékszer-galéria társalapítója, illetve hazai oldalról Vági Flóri, a nemzetközi sikereknek örvendő kiváló alkotó.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is számos nagy értékű díj kerül kiosztásra a pályázaton résztvevők, illetve a kiállítók között. Ilyen például Spengler Katalin műgyűjtői díja, aki gyűjteményébe választ a kiállított tárgyak közül, vagy az Athens Jewelry Week-díja, illetve az Autor-díj, melyek külföldi kiállítási lehetőséget biztosítanak a díjazottaknak. Idén első alkalommal kerül átadásra a Mentor-díj, amely százezer forinttámogatást jelent a kiválasztott alkotónak.

Az Ékszerek Éjszakája Budapest szervezői ebben az évben nagy hangsúlyt fektetnek az aktív online jelenlétre, ahol a lehető legtöbb eseményt közvetítik majd saját közösségi oldalaikon. Így a körülményekhez alkalmazkodva 2020-ban a már-már hagyománnyá vált szakmai beszámoló is a virtuális térben zajlik majd. Ennek során a nemzetközi pályázat zsűritagjai, Lin Cheung és Leo Caballero tartanak harmincperces prezentációt szakmai munkásságukról. Ennek a megoldásnak köszönhetően minden érdeklődő biztonságos körülmények között, saját otthonában követheti nyomon a neves szakemberek előadását a világ bármely pontjáról.

A szervezők: Börcsök Anna, Fekete Fruzsi, Horányi Kinga, Neuzer Zsófi és Tengely Nóri. Az eseménysorozat a FISE – Fiatal Iparművészek Stúdiója egyesület támogatásával jött létre. A további információk és a részletes program idekattintva található.

Szóljon hozzá!