ZETApress

hírportál

Sajtófotók a Capa Központban

Ma este szűk körben adják át a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait a Nagymező utcai Capa Központban – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón Szigeti Tamástól, a holnap nyíló kiállítás kurátorától és Bánkúti Andrástól, a minap megjelent 280 oldalas Az év fotói 2019 fotóalbum főszerkesztőjétől.

A díjazottak személyét a nagydíjasok kivételével már a január 27-ei sajtótájékoztatón megismertük. Ez utóbbiakat az április 16-ai kiállításmegnyitón akarták bemutatni, melyet azonban a koronavírus miatt mára halasztottak. Az esti ünneplésre is csak a díjazottak és díjátadók mehetnek el a hozzátartozóik nélkül. Beszédet Háy János író mond majd. A tárlat a holnapi nyitónapon ingyen, majd november 15-én vasárnapig belépődíj megfizetésével látogatható.

A délelőtti sajtótájékoztatón Ajpek Orsolya (1979), a Képriport-kategória győztese, továbbá Hajdú D. András (1981), a MÚOSZ-nagydíj és Kovács Beáta (1970), az André Kertész-nagydíj nyertese is jelen volt, s mindhármukkal elbeszélgettünk a nyertes pályamunkáik előtt. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Orsi a Hableány tavaly május 29-i tragédiáját dolgozta fel. A helyszín közelében lakik, meghallotta a mentők-rendőrök szirénáját, s meg sem várta, hogy munkaadója, az Index értesítse, zuhogó esőben rohant a helyszínre, hogy minél jobb képeket készíthessen. Napokon át dolgozott főleg a parton, a roncs kiemelése idején pedig a Margit hídról, ahová a rendőrök a fotósakat felengedték. Részt vett a magyar áldozatok dunai búcsúztatóján, s ott volt a Markó utcai bíróság előtt az ukrán kapitány tárgyalásakor. A büntetőügy ma folytatódott, mégsem oda ment. A vádlott nem engedte meg, hogy felvételt készítsenek róla, személyiségi jogi perre meg nincs szüksége. Az Indextől nemrég távozott, s kollégáival nagyon várják a Telex.hu elindulását.

András többször járt Afrikában. Kongóban ismerte meg dr. Hardi Richárd szemorvost és szerzetest, aki már 25 éve gyógyít Mbuji-Mayiban. Onnan megy tovább a doki a több száz kilométerre lakó betegeihez. Szürke hályogot operál, minden betegnek csak egyik szemét, hogy így kétszer annyi emberen segíthessen. Ezt a fotósorozatot András egy alapítványnak készítette. Filmet is forgatott az útról és az orvosról, melyet a Szemtestvér.hu oldalon láthatunk. Szabadúszó, így nem tudja még, mi lesz a következő munkája. Őt nem küldi a szerkesztője, nem várhatja ugrásra készen otthon a riasztást, de ismerik már annyira a szakmában, hogy ne féljen a holnaptól. Szívesen vállal esküvői fotózást is!

Bea évekkel ezelőtt ismerkedett meg a sződligeti Balkovics Sári történetével. Színházban volt édesapjával, ahol Sári édesapjával találkoztak. Az apák ismerték egymást és Sándor elpanaszolta, hogy lányát 16 évesen elütötte egy autó a zebrán, azóta éber kómában van. A szülők átálltak az otthoni munkára, hogy otthon ápolhassák ma már 20 éves magatehetetlen lányukat. Bea rendszeresen jár hozzájuk, gyakran fotózza a családot. Sándor és neje, Márti könnyen elfogadták, nem zavarja őket a kamera. Persze ehhez az is kellett, hogy “beleolvadjon” környezetébe. Sárit öccse is nagyon szereti, de nem szerepel a felvételeken, mert ezek a szülők küzdelmét mutatják be a beteg gyermekükért. A nagydíj nyertese főállásban kozmetikusnő, idén végezte a fotóriporteriskolát, de nem ez volt a vizsgamunkája. Azt majd jövőre ismerjük meg, mert azzal akar indulni a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton. Neki és a többi nyertesnek is szívből gratulálunk!

Szóljon hozzá!