ZETApress

hírportál

Csak maszkban a megnyitón!

A Telekom Művészeti Gyűjteményéből (Art Collection Telekom) rendezett Egyensúlyban című kiállítás ma 18 órakor nyílik a Ludwig Múzeum I. emeleti Üvegtermében. A november 22-én vasárnapig látható tárlat megnyitójára meghívtak a szervezők, mégse mentem el. Okairól lentebb írok.

Köszöntőt mond: dr. Fabényi Julia igazgató, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum; Daria Dodonova gazdasági vezérigazgató-helyettes, Magyar Telekom; Antje Hundhausen márkaélményért felelős vezérigazgató-helyettes, Deutsche Telekom; továbbá Rainald Schumacher és Natalie Hoyos kurátorok.

Kiállító művészek: Nevin Aladag, Sasha Auerbakh, Cseke Szilárd, Danica Dakic, Aleksandra Domanivic, Petra Feriancova, Igor Grubic, Aneta Grzeszikowska, Nilbar Güres, Petrit Halolaj, Flaka Haliti, Vladimír Houdek, Hristina Ivanoska, Pravdoliub Ivanov, Sanja Ivekovic, Hortensia Mi Kafchin, Šejla Kameric, Lito Kattou, KEeresztes Zsófia, Kis Varsó, Eva Kotatková, Maria Kulikovska, Eguals Collective, Nino Kvrivishvill, Piotr Łakomy, Brilant Milacimy, Ciprian Muresan, Vlad Nanca, Roman Ondak, Paulina Olowska, Dan Perjovchi, Agnieszka Polska, Stepan RYyabchenko, Slavs and Tatars, Iza Tarasewic, Krassimir Terziev és Martina Vacheva.

A vendégek biztonságos körülmények között, zavartalanul vehetnek részt az eseményen, ennek érdekében az alábbi biztonsági intézkedések betartására minden résztvevő figyelmét felhívták a szervezők: A belépést követően a regisztráció során érintés nélküli testhőmérséklet-mérést végeznek; az épület teljes területén és az esemény egésze alatt szájmaszk használata kötelező, kivéve a fogadáson az erre a célra kijelölt területen – mintha ott nem lehetne megfertőződni! A hivatalos megnyitót követően 50 fős turnusokban van lehetőség a kiállítást megnézni, a 1,5 méteres távolság megtartásával. 20 órától kerül sor a P’art kávézó teraszán a Telekom Electronic Beats eseményre.

A szigorításokra szükség is van, hiszen az elmúlt két napban 666 új fertőzöttek regisztráltak Magyarországon, négyen meghaltak, százan vannak kórházakban és heten lélegeztetőgépen. Sajnos a tömegközlekedési eszközökön is kevesen hordanak maszkot, s a hatóságok sem ellenőriznek. Talán ha a maszktalanokat rendszeresen leszállítanák a járművekről, előbb-utóbb észbe kapnának.

Házi hatósági karanténban 12.608-an vannak, de ez sem tökéletes megoldás. Akit elkap az utcán a rendőr, először figyelmezteti, másodszor megbírságolja, harmadszor feljelenti, mely csak pénzszerzés, de ha eléggé gazdag, negyedszer is kimehet és fertőzhet. Ha már az első esetben fogházi karanténba vinnék, ott sokadmagával összezárnák két hétre a sorstársaival, s ez kellő publicitást kapna, a többiek biztosan inkább otthon maradnának!

Az esti megnyitón a regisztráció hasznos lehet a későbbi kontaktuskutatáshoz, de a résztvevők ennek talán nem örülnek. Elég később egy fertőzöttek találni, s a lista alapján a 100-150 résztvevőt máris két hétre házi karanténba zárják, ahonnan csak két negatív teszttel szabadulhat. Mivel ezeket 48 órás eltéréssel lehet kérni, a tesztelőknek 48 órán belül kell kijönni, s az eredményre is egy-egy napot kell várni, közel egy hetet így is otthon kell maradni. Másik probléma, hogy a bejáratnál senkitől sem kérnek fényképes igazolványt, így bárki bármely listán lévő névre rábökhet, megőrizve ezzel inkognitását! Vagy ne adjak tippeket? Sajnos ilyet a vírus előtti időkben is gyakran tapasztaltam. Azóta viszont nem járok sehová, nem akarok megfertőződni, az esti megnyitót is kihagyom! A tömegközlekedést sem használom, a közeli boltba is csak ritkán megyek, oda is gyalog. Remélem, mielőbb visszakapjuk a 65 éven felülieknek járó védett idősávot, melyre a nemzeti konzultációs íven is szavaztam!

Szóljon hozzá!