ZETApress

hírportál

Terebessy tájképei

Terebessy L. Föld: Táj legyen táj, tengertől tengerig című kiállítása tegnap délután nyílt meg a Műcsarnok#Box-ban. Kurátora: Reischl Szilvia. Az augusztus 9-én vasárnapig látható tárlat az eredeti tervek szerint az április 22-ei Föld Napja előestéjén nyílt volna meg, de ezt közismert okok miatt el kellett halasztani. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Köszöntőt mondott: Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója. Megnyitotta: Kiss Virág PhD, az Egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete Vizuális Nevelés és Művészetelmélet Tanszékének docense. Közreműködött: Krokovay Nóra csellón, Derdák Tamás Létra klarinéton és Horváth Dániel Dudu hegedűn.

Időközben, a világszerte kialakult helyzetben különös aktualitást kapott ez az anyag: az alkotónak – aki negyedszázada vette föl a Föld nevet – a bemutatott műveit most azzal a megerősödött gondolattal nézhetjük végig, hogy a tengerek által körbeölelt Föld sokszínű életének megőrzésével még jócskán van dolgunk.

Terebessy (1948. Izsák) 1970 óta állítja ki műveit, kiállítóterekben és köztereken, vagy éppen a békeidőket idéző műhelymunka folyamatába enged betekintést. Közönségének választotta a szakmabelieket és a szakmán kívülieket egyaránt, utóbbiakat szintén hozzáértőnek tekintve, és ezzel némileg ellentmondva a piaci viszonyok által diktált megfeleléskényszernek. Ennek talán az is az oka, hogy az anyagot és a szellemet, a megfoghatót és a megfoghatatlant konzekvensen együtt létezőként kezeli.

Pályája kezdete óta a természetben található anyagokkal veszi körül magát. Fával, később kővel, bronzzal, kerámiával dolgozik, de a madáritató medence, vagy égetett agyag révén a vizet és a tüzet is alkotásainak részévé teszi. Archaikus karakterrel bíró figuratív, vagy a tapasztalati valóságot elvont formákban megjelenítő szobrai – ahogy ő mondja: tárgyiasításai – minden esetben élő lényeket ábrázolnak, vagy azok gondolatait, érzéseit teszik láthatóvá, érzékelhetővé az anyag révén.

Szóljon hozzá!