ZETApress

hírportál

Fókuszban az Utazás

Már csak holnap lesz nyitva a Hungexpo területén az idei év egyik legnagyobb kiállítása. 25 ezer négyzetméteren ezer kiállító! Már a számok is elég ígéretesek. Minden tavasszal itt összpontosulnak nevezetességeink ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Már csak szemlélődni is érdemes kimenni, mert nem jó kimaradni a sok jóból. Idén a 33. Utazás Kiállítás mellett ott a Boat Show, a Karaván Szalon, a Golf Expo, a Karát Sziget, és a Leader Expo ? ahol még naponta disznóvágás is van ?, meg a Bringa Expo.

Senki sem unatkozhat. Megtalál magának az ember mindent, amire szüksége van. Mindezek mellett a kísérő programok kavalkádja várja a látogatót. Körbeutazhatjuk képzeletben a világot, ízelítőt kaphatunk az adott országokról, tájakról. Ha szerencsések vagyunk, még nyerhetünk nyaralást, vagy könyvet, amit felajánlanak a standok. A lényeg persze az a kis együttlét azzal a közeggel, ami lehet, hogy megkap bennünket.

Az Utazás 2010 külföldi díszvendége Törökország, ígéretes úti célként pedig India mutatja be látványosságait csütörtöktől vasárnapig. A hazai díszvendég Pécs2010 ? Európa Kulturális Fővárosa. Páva Zsolt Pécs polgármestere a standon tartott tájékoztatón hangsúlyozta, hogy ebben idén két fővárosa van Magyarországnak. Kiemelte, hogy ezzel feladatok járnak és reméli, hogy sikeres évet zárnak majd decemberben mindenki megelégedésére. A pécsiek mindent megtesznek azért, hogy a híres magyar vendéglátás visszaköszöntsön Pécsett. Már most jut minden napra valami újdonság.

Előtérben most a Pécsi Tavaszi Fesztivál áll, melybe a térség bevonása és egysége áll. A pécsiek standján még busó álarcot is faragnak, így egy kicsit mi is részesei lehetünk a misztériumnak. Megtudhatjuk, mi a titka a busó álarcnak, hogyan lehet egyszerre jelen a mosoly és a misztérium. Azután találkozunk a kistérségek összefogásával. Ezt talán az elsőként a Művészetek Völgyében élők ismerték fel. Napjainkban ez létszükségletté vált.

Így gondolták többek között a balatonföldváriak is, akik egy programot is kidolgoztak arra vonatkozólag, hogyan tölthetik tartalmasan, aktívan a szabadidejüket az ide látogatók. Fejérkőtől a Tündérvölgyig mindent megtudhatunk a táj múltjáról és jelenéről. Hívogatnak is rendesen bennünket. Még strand-időutazásban is részünk lehet nyártól. Megtudhatjuk, hogy miért volt fontos kezdetekben a fürdő-bugyi és hogyan változott és alkalmazkodott a kor szelleméhez a fürdőruhadivat, míg eljutottunk a monokiniig.

Megható volt hallgatni Mallorca bemutatkozását. Akik tehetik, azok két és fél óra alatt kint lehetnek náluk. Egyet azonban mindenképp megtanulhatunk tőlük: a földjük szeretetét. Ahogy a falvak szépségéről, vonzásukról beszéltek a végtelen számú standok mellett. A világörökség részévé vált Tramuntana, mely a világ 20 legkedveltebb utazási célpontja.

A Magyar Turizmus Zrt. 2010-re a fesztiválok évét hirdette. Így a kiállításon erre a témaévre hívja fel a figyelmet. Persze ezek a kiállítások rámutatnak a magyar gazdaság helyzetére, a városok és a vidék helyzetére is. A szíves vendéglátás mellett megízlelhetjük az igazi magyar ízeket, sőt naponta disznóvágásnak is részesei lehetünk a C pavilonban. Ízlelhetjük egyből frissiben a disznótoros ízeket.

A Leader Expo szlogenje, a Falu a Városban azt is jelenti, hogy a vidék, a tanya, a falu, a kisváros nagy érték az ország számára. A kiállításra várják az ország 96 Leader-csoportját, amelyek az ország 3021 települését képviselik. A kiállításon jelen vannak a 26 Európai uniós társországnak Leader-képviselői. Az EU-ban eredményesen dolgozó Leader-csoportok arra készültek, hogy ország-világ számára megmutathassák a vidéki élet szépségét, hasznosságát, a vidéki kultúra maradandó értékeit.

Szóljon hozzá!