ZETApress

hírportál

Megnyílt a múzeum

Megújulva várja a látogatókat a martonvásári Beethoven Emlékmúzeum! Az Emlékmúzeumban évente közel húszezer látogató fordul meg – hallottuk a délelőtti megnyitón a Brunszvik-kertben

A martonvásári Beethoven Emlékmúzeumot 1958-ban hozták létre azzal a szándékkal, hogy a zeneköltő és a Brunszvik család szoros kapcsolatát, és ezen keresztül kötődését Magyarországhoz, valamint, hogy a magyarországi Beethoven-emlékeket bemutassa.

Az akkor létrejött gyűjtemény a székesfehérvári István Király Múzeum állandó kiállításaként a Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Mezőgazdasági Kutató Intézetében, a Brunszvik-kastélyban kapott helyet. Az azóta is egész évben látogatható martonvásári emlékhely évente közel húszezer látogatót fogad, melynek állandó kiállítása utolsó alkalommal 1989-ben került megújításra.

A jelenlegi megújítás koncepciója

Az elmúlt 30 év muzeológiai és zenetörténeti kutatásai sok újdonsággal szolgáltak a Brunszvik család és Beethoven kapcsolatáról. A kastély és parkjának története is több részlettel gazdagodott. A hely egyre népszerűbb a látogatók körében. A kastély, az angolpark, a kiállítás, a tudomány jelenléte és a koncertek különleges, egyedi kulturális-tudományos és természeti élményt kínálnak a közönségnek.

Az állandó kiállítás felújítását nemcsak a történeti kép részletesebb ismerete, hanem a látogatói igények átalakulása is indokolta. A kiállításban a Brunszvik család és Beethoven életre szóló barátságának hátterét, történetét, valamint a család szellemi örökségét, mai napig tartó hatását mutatjuk be. Így nem egy újabb Beethoven-kiállítást láthat a látogató, hanem egy változásokkal teli történelmi korszakba ágyazott ellentmondásokkal teli családregényt.

A korábban háromszobányi tárgyi bemutató kibővítésre került egy újabb tematikus szobával és egy foglalkoztatóteremmel is. Így lehetőség nyílt egy korszerű szemléletű interaktív kiállítás megrendezésére, mely egyúttal alkalmas múzeumpedagógiai foglalkozások szervezésére, valamint szakmai és kamarazenei programok lebonyolítására, jelentősen bővítve ezzel az eddigi kínálatot. A kiállítási tartalom a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével került kidolgozásra.

Az emlékmúzeum megújításával kapcsolatban kiemelendő egyik műtárgyának, a Nanette Streicher & Sohn márkájú, 1830 körül készült zongorájának restaurálása, melynek eredményeként a zongora Magyarországon egyedülállóként lesz alkalmas kisebb kamara-előadások megtartására.

A munkálatok megvalósítása

Az emlékmúzeum február első hetében ideiglenesen bezárta kapuit, a kivitelezés február közepén megkezdődött. A megújult múzeum holnaptól fogadja ismét látogatóit. A Nanette Streicher & Sohn zongora restaurálása 2020 végén fejeződik be, hangja legkorábban ekkortól csendülhet fel a helyszín zenei rendezvényein. Ekkortól lesz látható továbbá a hozzá kapcsolódó kiterjesztett valóság technológiájú kiállítási tartalom is.

Az Ybl Miklós hagyaték részét képező szökőkút újjáépítése

Az Ybl Miklós által az 1870-es években tervezett Várkert Kioszk épülete és kertje számtalan változást élt meg az évek során. A hosszú éveken keresztül elhanyagolt és üresen álló Ybl Vízház 2016 júliusában került az MNB Alapítványok tulajdonába, ekkor kezdődtek meg a teljes-körű felújítási munkálatok az épületben és a kertben egyaránt.

A 2017 tavaszán kiadott bontási engedély alapján, kőrestaurátor felügyelete mellett, sor került a díszkút kőelemeinek bontására. A bontásról szóló végzés azonban előírta a szökőkút medencéjének későbbi, más helyen történő felállítását, valamint az újra felállításig a kőelemek szakszerű tárolását.

2018 januárjában a Brunszvik-kert rekonstrukcióját segítve, a díszkút kövei az MNB Alapítványok jóvoltából átkerültek Martonvásárra. A Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. felajánlotta az Agártudományi Kutatóközpontnak az Ybl Miklós tervezte, már elbontott szökőkút elemeket a megújuló kertben való újjáépítésre.

A martonvásári Brunszvik-kert 2018. október 25-én ünnepélyes keretek között került átadásra. Azóta a közpark funkciójú kert az 1900-as évek eleji, korhű formájában fogadja a látogatókat. A felajánlott szökőkút méltó helyen történő újjáépítésére 2020-ban nyílt lehetőség.

A Kormány 1521/2018. (X.17.) a Pannónia Szíve Program keretében Martonvásár város területén, a Brunszvik-terv részeként megvalósuló egyes fejlesztések támogatásáról szóló határozata által biztosított forrás tette lehetővé a Beethoven Emlékmúzeum felújítását és az szökőkút újjáépítését. A fejlesztéseket az Agrártudományi Kutatóközpont hajtotta végre. Beethoven Emlékév Martonvásáron, az Agrártudományi Kutatóközpont és Martonvásár város Beethoven 2020 Emlékévhez kapcsolódó fejlesztései és eseményei az alábbiak:

Kulturális események

2020-ban Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját ünnepli a világ zenei és kulturális közössége. Beethoven 1800-1810 között több ízben látogatott Martonvásárra, baráti szálak fűzték Brunszvik Ferenchez, későbbi mecénásához, és gyengéd érzéseket táplált Brunszvik Jozefin iránt. A zenei géniusz legfontosabb hazai kötődése, a Brunszvik család révén Martonvásárhoz kapcsolódik. Ennek 1958 óta a Brunszvik-kastélyban működő Beethoven Emlékmúzeum is emléket állít, melynek fenntartója az Agrártudományi Kutatóközpont. A zeneszerző helyi kulturális hagyatéka okán az évforduló méltó megünnepléséből Martonvásár sem maradhat ki. Az emlékév programsorozata 2020 júniusa és decembere között kerül megrendezésre Martonvásáron. A koronavírus járvány miatt tartalmában kényszerűen csökkentett programsorozat öt kiemelt partner együttműködésével valósul meg az alábbiak szerint:

Agrártudományi Kutatóközpont

A martonvásári Brunszvik-Dreher kastély és park gazdájaként helyszínt biztosít a Budapesti Filharmóniai Társaság kamarakoncertjeinek az Agroverzumban; a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetörténeti tárlatvezetéseinek és zenepedagógiai foglalkozásainak a megújult Beethoven Emlékmúzeumban és az Agroverzumban.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

A Zeneakadémia közreműködött a Beethoven Emlékmúzeum rekonstrukció szakmai tartalmának kidolgozásában. Az emlékév keretében zenetörténeti/zenepedagógiai foglalkozásokat tart és hangszeres előadás tartásával működik közre a tárlatvezetéseken.

Budapesti Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság 2020-ban is folytatja nagy- sikerű – zenetörténész által konferált – kamarakoncert sorozatát az Agroverzumban, melyek zenei programjukban illeszkednek az emlékév tematikájához. A Budapesti Filharmóniai Társaság közreműködik továbbá Martonvásár város emlékévi rendezvényének lebonyolításában.

Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia a kutatóközpont korábbi fenntartójaként, valamint a martonvásári ingatlan-együttes tulajdonosaként a helyszín biztosításával hozzájárul a rendezvények méltó környezetben történő megvalósulásához.

Martonvásár Város Önkormányzata

A programsorozat házigazda-településeként a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban és a Brunszvik-kertben megrendezésre kerülő HoldFény Fesztivál megrendezésével járul hozzá az emlékév eseményeihez.

Szóljon hozzá!