ZETApress

hírportál

Harminc éve szabadon

Ma 30 éve alakult meg a rendszer-változtatás utáni első szabad országgyűlés. Örökségünk a bátorság címmel nyílt ma online kiállítás a rendszerváltás utáni első szabad választásról a 30eveszabadon.hu honlapon – tudtuk meg a XXI. Század Intézettől.

1990-ben az első szabad választással új korszak kezdődött Magyarország történelmében, a magyarok 1945 után először ismét szabadon dönthettek a jövőjükről. A rendszer-változtató folyamat végére pontot tevő 30 évvel ezelőtti választásra emlékező online kiállítás többek között kortársak visszaemlékezéseivel, az akkori választási plakátok bemutatásával, interjúkkal és korabeli kampányfilmekkel idézi fel az eseményeket.

Az 1990 után születetteknek, több mint négymillió magyar állampolgárnak semmilyen személyes emléke nincs a 30 évvel ezelőtti első szabad választásról; akik viszont átélték, örökké emlékeznek rá. Az első szabad választással a magyar választópolgárok visszamenőlegesen jóváhagyták mindazt, amit a korabeli ellenzék a megelőző évben a tárgyalásokon véghezvitt, új mederbe terelve az elkövetkező évek társadalmi, gazdasági és politikai folyamatait. Mindez azonban nem jöhetett volna létre, ha a társadalom nem követeli évek óta állhatatosan a szabadságot, amelynek szimbolikus viszonyítási pontja mindvégig 1956 volt.

Az Országgyűlés 1989. október 20-án fogadta el a választási feltételeket, Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök pedig 1990. március 25-re – az órák előrehúzásának vasárnapjára – és április 08-ra tűzte ki a választásokat. A 30 éve szabadon honlapon rendezett online kiállítás részeként olyan ismert rendszerváltó politikusok osztják meg gondolataikat, mint Orbán Viktor, Deutsch Tamás, Fürjes Balázs, Magyar Bálint vagy Jeszenszky Géza, de látható interjú az akkor az MSZP színeiben politizáló Katona Bélával és Szili Katalinnal is, továbbá felidézik az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József gondolatait is.

Szóljon hozzá!