ZETApress

hírportál

50 éves a 2-es Metró

Virtuális kiállítással emlékezik a Közlekedési Múzeum az 50 éves 2-es metróvonal átadására – tudatta Gáspár András, az MMKM Kommunikációs és Marketing Főosztály kulturális menedzsere és kommunikációs munkatársa. Április 2-án volt 50 éve, hogy 1970-ben átadták a forgalomnak a Kelet-nyugati Metróvonal (2-es vagy piros metró) Örs vezér tere és Deák tér közötti szakaszát.

A Közlekedési Múzeum célja, hogy honlapján minél több olyan tartalmat tegyen közzé, amely közérthetően, sok képpel dolgoz fel egy-egy közlekedés- vagy technikatörténeti témát. A koronavírus okozta helyzet csak erősítette ezt a törekvést, ebben a hónapban már második ilyen, a világ bármely pontjáról elérhető tárlat nyílik meg a múzeum weboldalán. A jövőben újabb virtuális kiállítások jelennek majd meg a honlapon, megfelelve a mostani különleges helyzet okozta elvárásoknak.

Bár Budapesten 1896 óta közlekedik földalatti vasút, de a Kisföldalattit kéregvasútnak nevezzük, mert közvetlenül az útfelszín alatt húzódik. Mély-vezetésű vasútvonal kialakítására 1942-ben születtek meg a konkrét tervek, az építkezés pedig a háború és az újjáépítés után, 1950-ben indult meg.

A Közlekedési Múzeum honlapján most közzétett tárlat rendkívül részletesen mutatja be a vállalkozást, az első tervektől a megindult, majd leállított építkezés emlékein keresztül egészen az átadásig. A kiállítás felidézi azt az elszánt és sokszor hősies munkát, amely létrehozta a főváros első “igazi” metróját.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy közzéteszi azokat a különleges rajzokat, látványterveket, amelyek a mélyállomások terveihez készültek. A feladaton dolgozó öt építész különleges, kiállításon eddig nem publikált képei ma a Közlekedési Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében találhatóak. A kiállítás idekattintva érhető el.

1 hozzászólás

  1. 1963. november 30-ra készült el 11 hónap alatt Budapest első aluljárója az Astoria Szállónál. A Blaha Lujza téri EMKE aluljáró átadása 1966. szeptember 5-én történt, melyekről aztán az 1970. április 2-án átadott 2-es Metró 2 állomását is elnevezték. S honnan jött az EMKE név? Kezdőbetűkből: a tér sarkában állt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület vendéglátóipari egysége.