ZETApress

hírportál

Kiállítás megnyitó nélkül

Tina Modotti retrospektív kiállítása látható holnaptól az Olasz Kultúrintézetben – tudatta a Mexikói Nagykövetség. Sajnos az április 17-én péntekig látható tárlat ma 18 órára tervezett Bródy Sándor utcai megnyitója a koronavírus járványhelyzetre tekintettel elmarad.

Tina Modotti: A Szellem, forradalom és Kamera egy retrospektív kiállítás, amely az Olasz Kulturális Intézet és a Mexikói Nagykövetség szervezésében, a Nemak Hungary, a mexikói Alfa Csoport leányvállalata intézményi támogatásával valósul meg. A kiállítás 26 fénykép reprodukcióját mutatja be, amelyek Modotti romantikus periódusába sorolhatóak. Modotti Mexikó délkeleti részén tett egyik útja során készítette a képeket, illetve egy olyan fénykép reprodukcióját is megtekinthetik, amelyet a művész Károlyi Mihályról a mexikói tartózkodása alatt készített.

A Mexikói Nagykövetség örömmel tudatja, hogy a IV. Budapesti Nemzetközi Fotó Fesztivál (Budapest Photo Festival, BDP) keretében nyílik a Tina Modotti retrospektív kiállítás, a Szellem, forradalom és Kamera. A kiállítás az Olasz Kulturális Intézet és a Mexikói Nagykövetség szervezésében, a Nemak Hungary, a mexikói Alfa Csoport leányvállalata intézményi támogatásával valósul meg.

A kiállítás 26 fénykép reprodukcióját mutatja be, amelyek Modotti utolsó periódusába sorolhatóak. Modotti Mexikó délkeleti részén tett egyik útja során készítette a képeket, illetve egy olyan fénykép reprodukcióját is megtekinthetik, amelyet a művész Károlyi Mihályról, mexikói tartózkodása alatt készített. A kép az 1920-as évek végén, a mexikói Texcocóban található Escuela Libre de Agriculturaltura-ban készült; eredeti verziója a Mexikói Nemzeti Fotótár tulajdona.

A gyűjtemény képeinek egy része a Tehuantepec Isthmus régió városának mindennapi életét mutatja be, a másik, azoknak a személyeknek a portréját, akik Modottival együtt tartózkodtak Mexikóban, mint az amerikai fotós, Edward Weston, a kubai Julio Antonio Mella és Vittorio Vidali. A kiállítás képei Modotti munkásságának egy periódusát adják, teljes egészében Mexikóban készültek Weston, Modotti első mentora és a mexikói fotós, Manuel Álvarez Bravo jelentős befolyása alatt.

Modotti munkája egybeesik a forradalom utáni mexikói művészeti élet egyik legélénkebb pillanatával. A fotókiállítás a Mexikói Nagykövetség által támogatott kulturális tevékenységek része. A Mexikói Nagykövetség célja a mexikói kultúra és művészet bemutatása, a kultúrák közötti párbeszéd és a kölcsönös megértés erősítése céljából.

Tina Modotti

Assunta Adelaida Luigia Modotti (Udine, Olaszország, 1896. augusztus 16. – Mexikóváros, 1942. január 5.) sokoldalú művész volt, akinek karrierjét forradalmi szellemiség jellemezte. 1923-ban érkezett Mexikóba, abba országba, amelyet még mindig befolyása alatt tartott forradalmának politikai, gazdasági és társadalmi következményei, ám ugyanakkor ez volt az ötletek és a művészi kifejezés termékeny korszaka. Ebben a kiállításban Modotti kamerája megragadta Mexikó vidéke mindennapi életét, modelljeinek személyiségét, mindig hangsúlyozva a társadalmi kritikát és forradalmi szellemiséget.

Szóljon hozzá!