ZETApress

hírportál

Kiscelli Ragyogás!

Nemzeti Ragyogással ér véget vasárnap a Kiscelli Múzeum viselettörténeti kiállítása. Háromnapos rendezvénysorozattal és különleges, a nemzeti ünnephez kapcsolódó programokkal búcsúzik a Kiscelli Múzeum több mint tízezer látogatót vonzó Ragyogj! – Divat és csillogás című tárlata.

Nem véletlen, hogy ilyen sokan keresték fel az elmúlt fél évben az Óbuda gyöngyszemeként is emlegetett Kiscellit az egykori Schmidt-kastélyban. A ruhák, a fények, a látványos installáció és a grandiózus Templomtér, ahol a kiállítást láthatjuk, mind magával ragadja a látogatót.

A Budapest újkori történetének emlékeit gyűjtő és bemutató múzeum textilgyűjteményének vezetője, Szatmári Judit érdekes szempont szerint válogatott a ruhák és kiegészítők közül: a csillogás kultúrtörténetét dolgozta fel a kiállításban, amelyen látványos flitter- és, gyöngydíszítések, csillámok és ezüstfonalak segítségével kalauzol végig minket. A XVIII. század végi fűzőtől a díszmagyaron át a kortársakig közel száz darabot tekinthetünk meg a tárlaton.

Láthatjuk, hogyan alakult a csillogás világa a gyertyafényes báloktól a gázlámpák, majd az elektromos világítás megjelenésétől napjainkig, ahol – ahogyan ezt Péterfy Bori fellépőruháján láthatjuk – már maga a ruha világít. A csúcspont az Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszályából készült, ezüsttel átszőtt papi palást.

A kiállítást rengeteg program kísérte, a workshopok, a farsang, a pezsgőkóstoló és a több mint ezer főt megmozgató kurátori tárlatvezetések után most Finisszázsmaratonnal búcsúznak a szervezők a kiállítástól. Március 15-höz kapcsolódva különleges tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők az utolsó három napon 20 óráig nyitva tartó tárlaton.

A viselettörténet rajongói mellett mindenki más is találhat magának programot a szintén ezen a napon bezáró Vera Molnár-kiállításon és a múzeum állandó kiállításain. A kisebbekre is gondoltak: a nemzeti ünnep alkalmából beüzemelik a múzeum gyűjteményének ékességét, a Landerer és Heckenast Nyomdából származó több mint 170 éves Columbia nyomdagépet, melyen Nemzeti dalt és 12 pontot nyomtathatunk ugyanúgy, ahogy anno Petőfiék is tehették.

Szóljon hozzá!