ZETApress

hírportál

Sándor Sándor Forrásban

Sándor Sándor kárpátaljai festőművész kiállítása látható mától a Teréz körúti Forrás Galériában. A ma déltől április 1-jén szerdáig csak hétköznap látható tárlat tegnap estére tervezett megnyitója a koronavírus-járványhelyzet miatt elmaradt. A kiállítás rendezője a Forrás Művészeti Intézet, kurátora: Tóth Norbert, az intézet igazgatója.

Sándor Sándor kárpátaljai festőművész (Nagyszőlős, 1981 – ) tanulmányait az Erdélyi Béla Művészeti Szak-középiskolában folytatta, ahol tanárai, Petrecki László, Lukács Olga és Mihájlyuk Mihály formálták látásmódját. Kifejezésmódjában érezhetőek a harkovi, kijevi, valamint kárpátaljai művészeti iskolák hatásai, az idősebb generációhoz tartozó mesterektől kapott útmutatások. Tanulmányait követően a plan air festészet felé fordult. Fontos számára a természet közelsége, a természetben való alkotás.

Műveit a téma diktálja, színeit a fényviszonyok alakítják. Könnyed, de mégis erőteljes ecsetvonásokkal örökíti meg az ihletet adó látványt, elsősorban az érzéseire, a pillanatnyi benyomásokra hagyatkozva. Egy-egy témához többször is visszatér, más napszakban, más évszakban ábrázolva azt. Képeire jellemzőek a hangsúlyos, tiszta színekkel ábrázolt sík felületek és a fények összjátéka. Sajátos színharmóniája dinamikus, erőteljes kompozíciót alkot, mely ragyogó, egységes, egyedi világba viszi el a nézőt. Állandó részvevője jótékonysági rendezvényeknek, aukcióknak. Aktívan támogatja a Beteg Gyermekekért Alapítványt Kárpátalján. 2011-től szerepel önálló és csoportos kiállításokon. Alkotásai megtalálhatóak hazai és külföldi magán és közgyűjteményekben.

Szóljon hozzá!