ZETApress

hírportál

Köztes hely a Sas utcában

Különleges papírmunkák magángyűjteményekből: Egynapos kiállítás nyílik szombaton a Gallery Weekend Budapest kortárs művészeti fesztivál keretein belül – tudatta Kósa-Jónás Fanni, Well PR Ügynökség. A kiállítás ingyenesen tekinthető meg március 7-én 12-től 18 óráig a belvárosi Société Budapestben.

Köztes hely – a valóság és a psziché között címen nyílik meg az a különleges, papír alapú munkákat bemutató kiállítás, amelyet a Gallery Weekend Budapest idei programsorozata keretein belül csupán egy napig, március 7-én szombaton délután tekinthetnek meg az érdeklődők a Sas u. 15-ben. A bemutatásra kerülő több mint harminc hazai és külföldi kortárs alkotás által átfogó képet kapunk a velünk élő képzőművészet aktuális tendenciáiról.

Rendhagyó, külön kiállítás valósul meg idén a Gallery Weekend Budapest (GWB) – a kortárs galériák fesztiválja – keretein belül. A művészeti ág népszerűsítésén túl a GWB idén kifejezetten egy olyan médiumra szeretné irányítani a figyelmet, amely a nagyközönség által talán nem igazán ismert és elismert. Így több mint harminc hazai és külföldi egyedi, papír alapú műalkotás kerül bemutatásra dr. Petrányi Zsolt kurátor válogatásában és összeállításában. A kiállítás különlegessége az is, hogy minden egyes darabját magángyűjtőktől kölcsönözték, s mindezzel a műgyűjtés e formája is hangsúlyossá válik. A kizárólag március 7-én látható tárlat alkalmat ad arra, hogy az érdeklődők a kortárs képzőművészet jelenlegi tendenciáival ismerkedjenek, miközben a papír alapú művészeti technikákról is átfogó képet kapnak.

Egy művész számára a papírra ceruzával, tollal vagy ecsettel való munka az önkifejezés elsődleges eszköze, s ez minden esetben a lényeg megragadhatóságának, a világ elvonatkoztathatóságának elemi kérdéseit veti fel. A kiállítás igyekszik a módszerek és megközelítések széles skáláját megmutatva érzékeltetni e technika jellegzetességeit. Az alakokat, emberi viszonyokat mutató munkáktól az absztrakt, lelki folyamatokat leképező ábrázolásokig, a művek bemutatják a jelenkori papírmunka módszertani sokoldalúságát. A pop-up kiállítás helyszínének építészeti sajátosságai, historikus elemei mindemellett tovább segítik a művek részletgazdagságának kibontakozását, a történeti múlt és a jelen párbeszédbe állíthatóságát. A Köztes hely a valóság és a psziché között kiállítás a művek változatos szemléletével a sokoldalúságot teszi érzékletessé: a néző elgondolkodhat, hogy a művészet hogyan képes többet mutatni annál, mint amit érzékszerveinken keresztül megismerhetünk – nyilatkozta a Gallery Weekend Budapest programsorozatán belül megvalósuló pop-up kiállítás kapcsán dr. Petrányi Zsolt művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Szóljon hozzá!