ZETApress

hírportál

János Tündérországa

Szirtes János: Tündérország 1970-2020 című kiállítása nyílt meg tegnap 19 órakor a Várfok Galériában. A megnyitó egybeesett a 2016-ban alapított HATTATT-díj idei átadásával.

Szirtes János (1954. Budapest) a magyar kortárs művészeti színtér ikonikus alakja, festő, grafikus performer, videó- és médiaművész; nagy-hatású reformer pedagógus, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design Tanszékének a vezetője. Négy évtizedre visszatekintő, különböző művészeti ágakon átívelő munkásságának meghatározó pontja, hogy a pozsonyi és budapesti művészeti főiskolán végzett akadémikus tanulmányai mellett a ’70-es évek végén, ’80-as évek elején a kor kiemelkedő underground művészeti műhelyeinek is tagja volt. Az Erdély Miklós által vezetett legendás Indigó-csoport kreatív kutatásai, művészetről vallott interdiszciplináris gondolkodása, a szentendrei Vajda Lajos Stúdió konvenciók alól felszabadító, dadaista légköre, valamint Hajas Tibor új utakat nyitó performanszai mind hatottak Szirtes János művészeti állásfoglalására.

A Várfok Galériában tegnap megnyílt kiállítás egyik része a ’80-as évek festészeti és grafikai munkásságából mutat be egy válogatást, számos alkotás most kerül először kiállításra. A tárlat másik felében Szirtes legújabb installációja lesz látható, a kabinetben performansz videók kerülnek vetítésre. A ’80-as évek alkotásai a késői modern és posztmodern közötti átmenetben születtek. Az expresszív színekkel, dinamikus formákkal, archaikus elemekkel és különböző kultúrákból kölcsönzött motívumokkal operáló képei közös térbe hozzák a hivatalos (kanonizált) és az alternatív (szub)kultúrát. A festés, a képalkotó folyamat mint akció, egyben performansznak vagy rítusnak is tekinthető. Ennek végeredményeként a kép ezeknek a gesztusoknak és mozgásformáknak, vagyis az alkotói tevékenységnek a lenyomatait őrzi meg.

1 hozzászólás

  1. A Várfok Galéria és a Várfok Project Room 2020. március 17-től a magyar hatóságok járványügyi ajánlásainak megfelelően bizonytalan ideig zárva tart. Szirtes János: TÜNDÉRORSZÁG 1970-2020 című tárlatát április végéig meghosszabbítjuk. Megértésüket köszönjük és reméljük, hogy mihamarabb újra a Várfok Galériában üdvözölhetjük Önöket! A Galéria munkatársai addig is a galeria@varfok-galeria.hu emailcímen, illetve a +36-30-562-2772, +36-30-846-2998 és +36-30-161-7454 telefonszámokon elérhetők.