ZETApress

hírportál

Fűszerek az Arénában

Mutasd a kedvenc fűszered, megmondom, ki vagy! Találkozz a hazai gasztronómia krémjével a 2020-as Konyhakiállításon! – kéri Keresztes Nikolett.

Édes fahéj, frissítő bazsalikom, aromás vanília, és vadító gyógynövények: a 11. Konyhakiállítás nagyszínpadának fellépői, hazai sztárséfek és gasztrobloggerek árulták el, melyik fűszer hozza lázba őket mostanában. De ha többre vagy kíváncsi, gyere el az ország egyetlen konyhai nagykiállítására, ahol élőben lesheted el profi konyhai trükkjeiket, kedvenc fogásaikat és receptjeiket.

Fiala Borcsa, Mautner Zsófi, Steiner Kristóf, Jancsa Jani, és Bereznay Tamás mellett még sokan mások készülnek színpadi programokkal és bemutatókkal. Február 28-án péntektől március 1-jén vasárnapig várunk téged is a Budapest Arénába!

Chili és vanília

Mit gondoltok, vajon kinek az ízlésvilágát tükrözheti ez az izgalmas párosítás? Talált, süllyedt: Mautner Zsófi gasztroblogger jelölte meg ezt a két meghatározó fűszert a kedvencei között. – Nagyon szeretem azt a kontrasztot, amit képviselnek. Piros és fekete, csípős és édes – a főzésben és az ételekben is nagyra tartom a meglepetéseket és az ízek egyensúlyát.

A Chili és Vanília gasztrobloggere garantáltan lenyűgöz majd nagyszínpadi főzőshow-jával. Töltött tésztabatyuival messzi tájakra, igazi kulináris utazásra csábítják a gasztronómia szerelmeseit. Lesz itt minden, ami pirított, gőzölt vagy főtt!

Bazsalikom

Vélhetően ez az olasz fűszer ihlette Jancsa Janit legújabb hamburgere elkészítésére. Kíváncsi vagy milyen lehet? Akkor jobban teszed, ha pénteken kilátogatsz a Konyhakiállításra, és a saját szemeddel nézed meg, hogyan készül a kézműves burgerek szakértőjének különleges, pizza ízvilágú burgere. Bede Robi és Ambrus Éva, a ManóMenü.hu alapítója szintén a bazsalikomra esküszik, ha fűszerekről van szó. Friss illata és üdesége páratlan – vélekednek, a mesterszakács pedig esküszik: nemcsak az olasz konyhához, hanem a hazai ételekbe is kiválóan illeszkedik.

Zsálya

Janits-Szabó Virág egy közismert városi jógi, aki szerint a főzés, a tálalás, a család táplálása tökéletes út a belső harmónia megéléséhez. Az Örömfőzés szerzőjének kedvenc fűszere a zsálya, mely dohos, nehéz illatával a tértisztítás növénye. Íze, és füstölőként használva az illata megtisztítja a teret és a lelket.

Fahéj

Sokan a karácsonyhoz és forralt borhoz kötik, pedig a konyhaművészet képviselői számára mindennapos, kedvelt fűszer. Czanik Balázs külön kiemeli az egészségre gyakorolt jótékony hatását, ami alapos indok arra, hogy ne csak a téli hónapokban fogyasszuk. Steiner Kristóf a szerecsendió és a szegfűszeg mellett szintén a kedvencei közé sorolja, elmondása szerint ugyanis elmélyítik az ízeket, és egyetlen falattal elrepítenek a távoli Indiába, vagy épp a mediterrán Görögországba.

Római kömény

Gasztrokörökben nagy népszerűségnek örvend ez a jellegzetes aromájú ázsiai fűszer. Németh Ádám jól alkalmazkodó, mégis karakteres adalékként tekint rá, melytől az ételek egyből egzotikus jelleget kapnak. A kreatív séf kedvencén Bereznay Tamás is osztozik. A közismert konyhaműész kedvelt fűszerei listáján a fahéj, a kardamom, valamint a fokhagyma és a petrezselyem sorakozik még. – Észvesztően finom illata van, és egészen különleges ételeket lehet vele készíteni akár csak egy fél kiló hagymából is – mondja Fiala Borcsa, aki szintén a római köményt tartja kedvenc fűszerének. Ha kíváncsi vagy a római kömény rajongóinak konyhai trükkjeire, akkor ne maradj otthon ezen a hétvégén!

Kardamon

Iklódi Dóra, az egészséges cukormentes édességek szakértője a kardamon sokoldalúságára esküszik, ha fűszerekről van szó. Mint mondja, megunhatatlan, hiszen desszertekbe, köretekhez és húsokhoz egyaránt lehet használni.

Vadnövények, zöld fűszerek

Ha fűszereről van szó, akkor Stőhr Gréta vegán séf, receptfejlesztő, valamint Tóth Szilárd séf is a gyógynövényekre, vadon élő növényekre esküszik. Frissek, zöldek, tele vannak klorofillal, univerzalis felhasználásuk miatt pedig a konyhaművészet leghálásabb alapanyagai – vélekednek.

Sztárséfek, világutazók és a legnépszerűbb gasztrobloggerek egy helyen

Ízekből és illatokból idén sem lesz hiány: 2020-ban is várnak a gasztronómia világának legizgalmasabb hazai képviselői a Konyhakiállítás nagyszínpadán! Gyere, és less el pillanatok alatt összedobható kreatív és gyerekbarát fogásokat Dobó Ágitól, merülj el a vegán konyha ezerszínű és ízletes világába Steiner Kristóf jóvoltából, majd ismerkedj meg a pirított, gőzölt, főtt tésztabatyuk változataival Mautner Zsófival!

Az egészséges, cukormentes desszertek most Iklódi Dóri konyhájából kerülnek elő, Borbás Marcsi pedig a tőle megszokott profizmussal a tradicionális fogásokat gondolja újra a modern konyhai eszközök segítségével. A Konyhakiállítás tökéletes alkalom arra, hogy tágítsd a látóteredet, dobj egy hátast Jancsa Jani ínycsiklandozó pizza ízvilágú hamburgerétől, és gondold újra a húsvéti sonkát Bereznay Tamás bemutatóján! Február 28-a és március 1-je között várunk téged is a Budapest Arénába!

Szóljon hozzá!