ZETApress

hírportál

Mindennapi kenyerünk

A ma nyíló UKBA kiállításon ? mely a FOODAPEST-tel együtt kerül megrendezésre a Hungexpo területén ?, a kenyéré a főszerep a cukrászati és gasztronómiai kiállítás mellett olyannyira, hogy megismerkedhetünk az európai országok kenyereivel is ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

A kenyér misztériuma tárul elénk. Az adott ország kenyere nagyon sok minden elmond arról a helyről, ahol sütötték. Kovásztalan, kovászos, búza-, vagy rozskenyér és a lisztfélék kevert változatai. Még egy országon belül is más az íze a kenyérnek pékségenként. Ma Olaszország és Németország süt kenyeret a bemutatókon, holnap Hollandia és Lengyelország.

Mi magyarok elkészítjük a Pékválogatott közreműködésével Európa 2,5 méter átmérőjű kenyérkosarát, ami látható lesz mindvégig a Pékszövetség standján. Ez tartalmazza a pékek által gyártott termékeket, a különböző kenyerektől a sós és édes ízesítésű péksüteményekig. Mindezeket azért emelem ki, mert a kenyér nagyon fontos szerepet tölt be napi táplálkozásunkban. Ezt emeli ki és tiszteli meg az augusztus 20-i ?kenyérünnepünk?.

A pékek szakmai konferenciáján ? ahol Spanyolország, Svédország, Bulgária, Szlovákia, Olaszország, Lengyelország, Németország szakmai képviselői vesznek részt ?, a Magyar Pékszövetség főtitkára kiemelt témává tette a kenyér szerepét a helyes táplálkozásban. Leginkább azért, mert előtérbe kerül a különböző fogyókúrák általi kenyértelenség. Már benne vagyunk a böjti időszakban, amikor van, aki negyven napon át kenyéren és vízen él.

A kultúránkban a keresztény vallás különös tiszteletet ad a kenyérnek. A vallási szertartásokon a kovásztalan kenyér ? az ostya ? Krisztus testét szimbolizálja. A böjti időszak hívja fel a fogyókúrázók figyelmét a sikertelenség okaira, mely leginkább abban keresendő, hogy csak a súlyfelesleg leadására helyezik a hangsúlyt, és nem valami jó célért történik a súlycsökkenés.

Emlékezzünk csak a jó falusi reggelikre! Ennek a minősége és mennyisége olyan, mint a városi ebédé. Hideg húsok, tojásételek (pl. lágy tojás), gyümölcsök, hozzá kenyér, vaj, méz, finom lekvár és habos kávé. A hangsúly leginkább a kenyéren van. A sokféle kenyéren. Pirított kenyér, kalács, fehér kenyér, rozskenyér, sós stangli, apró zsemlye, briós? és szinte egész napra jól lakhatunk.

Szóljon hozzá!