ZETApress

hírportál

Bezárt a 27. FeHoVa

Több mint ötvenezer látogatóval zárt idén a 27. FeHoVa, a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb találkozója. A Hungexpo A- és G-pavilonjában csaknem 300 kiállító, köztük a legjelentősebb gyártók és forgalmazók mutatták be termékeiket, szolgáltatásaikat.

A FeHoVa kiállítással egy időben rendezték a VIII. FeHoVa-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítást (CAC, CACIB), amelyen a zsűrik több száz négylábút minősítettek – tudatták sajtósaik.

Semjén Zsolt az ésszerű és életszerű fegyvertörvényről, az új vadászati törvény megalkotásáról, valamint a jövőre Magyarországon rendezendő Vadászati Világkiállításról beszélt megnyitójában. A miniszterelnök-helyettes, a Magyar Vadászati Védegylet elnöke szerint végül olyan fegyvertörvényt sikerült tető alá hozni, amely nem érinti sem a vadászokat, sem a sportlövőket, sem a fegyvergyűjtőket, mégis eleget tesz az EU kívánalmainak. A Vadászati Világkiállításról szólva kijelentette: a kormány biztosítja majd azt a forrást, amely a kiállítás grandiózus lebonyolításához szükséges. A rendezvény turisztikailag és nemzetgazdaságilag is értelmes befektetés – fűzte hozzá.

Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a szaktárca szeretné, ha idehaza mindenki elsajátítaná a természet iránti tiszteletet és szeretetet, ezért kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre, a megfelelő tájékoztatásra.

Kovács Zoltán, a Vadászati és Természeti Világkiállításért és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos szerint a 2021. szeptember 25-e és október 14-e között tartandó rendezvényre olyan programsorozatot készítenek, amelyben a vadászathoz és horgászathoz kapcsolódó szervezetek mindegyike meg tudja mutatni magát.

Bors Richárd, az Egy a természettel Nonprofit Kft. igazgatója a 2021-es Vadászati Világkiállítás aktualitásairól beszélt az első napi konferencián.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a kiállítás megnyitóján a többi között arról beszélt, hogy a Hungexpo a most folyó revitalizációs munkálatok idején is a szokott színvonalon rendezi meg kiállításait, amelyek közül az egyik legfontosabb, az évek óta tízezreket vonzó FeHoVa.

Ezúttal is a kiállítás első napján rendezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: A vadgazdálkodás aktuális kérdései című konferenciáját, amelyen a vidékfejlesztési, erdő- és vadgazdálkodási szakértők vettek részt, köztük Győrffy Balázs, a Kamara elnöke, Zambó Péter, az AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke és Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára. A konferencia részvevői tájékoztatást kaptak a vadgazdálkodást érintő jogszabályok változásairól, az új vadászkártya bevezetéséről és az afrikai sertéspestis hazai megjelenésének vadászatra gyakorolt hatásairól.

A vadászok és horgászok szezonnyitó rendezvényén ezúttal is számos újdonsággal találkozhattak a látogatók. Rengetegen keresték fel a Vadásztrófeák határon innen és túl című bemutatót, az 50 éve elhunyt vadász-író, Fekete István emlékére rendezett kiállítást, valamint a nemzetközi hírű vadász, a most 84 éves Hidvégi Béla legkedvesebb fegyvereiből összeállított tárlatot.

Nagy siker volt a Takarék Csoport által szervezett filmvetítés, amelyen a látogatós megtekinthették a VADONVILÁG – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című életrajzi dokumentumfilmet.

Immár 2. alkalommal rendezték a FeHoVa kiállításon a Nemzetközi Nyílt Preparátor Versenyt a Magyar Vadászlap és az ETC közreműködésével, amelyen a részvevők bármely emlős, madár, hal és kétéltű preparálásával indulhattak. A verseny legjobbja (best in show) Bohdan Vasiliev fekete medvéje lett.

A szokásoknak megfelelően idén is volt Vadászkürtös Fesztivál szombaton a vadász színpadon, valamint ezúttal ugyanitt rendezték a VII. Ifjúsági Vadászkürtös Szóló Versenyt.

A FeHoVa egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye a IX. FeHoVa Kupa Nemzetközi Szarvasbőgő Bajnokság volt, amelyet idén Búr Zoltán 2019-es Európa-bajnok nyert meg.

A horgászoknak ezúttal is három helyszínen – az Óriás Akváriumnál, a Horgász színpadnál és a Pergető medencénél – szerveztek látványos és érdekes programokat a szervezők. Sokan keresték fel az Energofish új etetőhajóját, az erre a célra épített medencében, és a négy nap alatt rengetegen fordultak meg a Pergető medencénél is, ahol a horgászok hasznos pergető tippeket és trükköket hallhattak és láthattak a legjobb szakemberektől.

Ezúttal is sikert aratott a fárasztó szimulátor és a MOHOSZ Horgász suli a gyerekeknek. A látogatók találkozhattak a világbajnok női horgász válogatott tagjaival, a szintén világbajnok férfi feeder válogatottal, valamint a vb-ezüstérmes csónakos pergető válogatott tagjaival.

Szóljon hozzá!