ZETApress

hírportál

Örökrangadók a metrókban

Metrószerelvényeken látható kiállítás mától a Fradi-MTK örökrangadókról. A MetróArt kiállítás 36 tablója az örökrangadók 119 éves történetét mutatja be egy hónapon át az M2-es, M3-as és M4-es vonal szerelvényein. A tárlat megnyitását nem a Valentin nap miatt időzítették február 14-re, hanem mert 2002-ben épp aznap hunyt el Hidegkuti Nándor, az MTK-stadion névadója.

Kirschner Péter, a kiállítást szervező Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) zöld pulóverbe és kék nadrágba öltözött elnöke a tárlat VIP-terembeli bemutatóján elmondta: 2014-ben, a holokauszt 70. évfordulója kapcsán számtalan ötlet merült fel arról, milyen sokféle módon lehet bemutatni azt, hogy a zsidóság hosszú évtizedeken keresztül járult hozzá a gazdasághoz, a kultúrához vagy a sporthoz.

Szegedi Péter sporttörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC és az MTK vetélkedése az egész magyar futballkultúráról is szól, és messze túlmutat a labdarúgáson. – Az 1910-es években a magyar labdarúgás a világ futballjának centruma is lett, klubszinten az FTC és az MTK gyorsan kiemelkedett a többi közül, velük nagyobb tömegek tudtak azonosulni – fogalmazott Szegedi hozzátéve: bár az MTK ugyan sosem volt deklaráltan zsidó klub, a zsidóság számára jó azonosulási lehetőséget jelentett, míg Ferencváros munkáskerületnek számított, ezért a kisemberek csapatának tartották.

A sporttörténész – aki a tablók szövegeit Dénes Tamás sport-újságíróval együtt írta – emlékeztetett rá, hogy az örökrangadó kifejezés 1933-ban született meg, amikor az Újpest felemelkedésével megszűnt a két klub egyeduralma, de a későbbiekben is meghatározó szerepet játszottak a magyar labdarúgásban. Ismertette, hogy a Fradi Múzeumtól és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumtól kapott fotókat különféle tematika köré rendezték, a kiállítás keretében bemutatják az örökrangadó helyszíneit, a legemlékezetesebb párharcokat, a két csapat által játszott kupadöntőket, valamint azokat a játékosokat és edzőket, akik mindkét klubban megfordultak.

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója – akinek édesapja 1952-1966 között Fradi-színekben 21 örökrangadón játszott az MTK ellen – azt emelte ki, hogy 1903 és 1921 között minden magyar bajnokságot a két csapat valamelyike nyerte meg, továbbá azt is elárulta, hogy az angolszász derbi kifejezés magyarosítására 1931-ben pályázatot írtak ki, és egy salgótarjáni fodrászsegéd ötletére választották a rangadót.

Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke hangsúlyozta, hogy a Fradi és az MTK a magyar labdarúgás két legeredményesebb, és legmeghatározóbb klubja, hiszen együtt 53 bajnoki címet – az FTC 30-at, az MTK 23-at – szereztek. – Azért időzítettük mostanra a kiállítást, mert 2020 az európai labdarúgás ünnepe, és egyben a magyaré is, mert először leszünk házigazdái az eseménynek. A kiállítással erre is szeretnénk készülni! – jelentette ki Deutsch, aki reméli, hogy a kék-fehér klub tavasszal sikerrel veszi az NB II megpróbáltatásait, így a 2020/21-es idényben újra lesz majd örökrangadó.

Szóljon hozzá!