ZETApress

hírportál

Kárpátaljai kerámiák

Ifjabb Hidi Endre kárpátaljai szobrászművész, keramikus kiállítása nyílt meg tegnap 17 órakor a Teréz körúti Forrás Galériában. Köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A március 4-én szerdáig látható tárlatot Gálhidy Péter szobrászművész nyitotta meg.

A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Közreműködött: Sáringer Kálmán népzenész. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt. A kiállítás a Kárpát-haza Galéria rendezvénye.

Ifjabb Hidi Endre szobrászművész, keramikus 1982-ben született Nagydobronyban. Művészetében legnagyobb ihletforrás a természet. Alkotásaiban törekszik a természet és az emberi jellem összehangolására, melyeket figurális, stilizált és absztrakt kivitelezésben jelenít meg. Foglalkoztatja a külső és belső tér kérdése, törekszik az anyagtalan tér és a benne elhelyezkedő anyag egyenrangúvá tételére, keresi a pozitív és negatív váltakozásából, egymás közötti viszonyából adódó dinamizmus formai sokszínűségének lehetőségeit. Dolgozik kővel, fával, agyaggal és bronzzal, szívesen ötvözi a hagyományost a modern megjelenítéssel. Alkotói munkájához előnyben részesíti a szülőföldjén található, természetes anyagokat.

Ifjabb Hidi Endre 1982-ben született Nagydobronyban. Édesapja, az ismert keramikus nyomdokain haladva maga is kerámiával kezdte pályafutását. Az Erdélyi Béla nevét viselő Ungvári Művészeti College kerámia szakának elvégzése (2002) után a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán szerzett mesterdiplomát (2009). A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának tagja, az ArtTisza alapító tagja, Samu Géza díjas (2010) alkotóművész.

2004-től rendszeresen részt vesz a Révész Imre Társaság alkotóinak közös tárlatain, hazai és külföldi alkotótáborokon. Munkáit egyéni tárlatokon hazai és magyarországi kiállításon is bemutatták, köztéri szobraival több kárpátaljai településen (Nagydobrony, Nagyborzsova, Alsóverecke, Beregszász, Kvitka Polonina, Huszt, Kisgejőc), valamint Magyarországon (Nagyatád) és Felvidéken (Somorja, Baranta-völgy) is találkozhatunk. Egyik jelentősebb köztéri szobra a Paprikafűző (2012), mely a szokással ellentétben nem egy hősnek, híres embernek, hanem a hétköznapok hőseinek, a mindennapi megélhetést kemény munkával előteremtő, nagydobronyi paprikatermesztő földműveseknek állít emléket, előttük tiszteleg.

Szóljon hozzá!