ZETApress

hírportál

Tiffany és Gallé Ferencvárosban

A szecesszió üvegművészetét mutatja be az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott kiállítás, mely ma délután nyílik meg az Üllői úton. Az üveg művészetének és a szecesszió stíluskorszakának két géniuszának alkotásait láthatjuk a tárlókban. Emile Gallé francia és Louis Comfort Tiffany amerikai művészek egyénisége, tárgyalkotó módszere ugyanakkor merőben más: míg egyikük a természet organikus motívumaiból alkotta műveit, a másik meghatározó művészegyéniség a fény, a ragyogás és a színek varázsával él, más-más technikai eljárással.

Stílusteremtők voltak, miközben rájuk is hatottak kortársaik. Ezt kívánják érzékeltetni jelzésszerűen az angol, francia, német és osztrák, valamint magyar művészek, műhelyek válogatott műveivel. Művészetük elegancia, fény, panteizmus, költészet és zene, ugyanakkor üvegtechnikai bravúr, a 19. és a 20. század fordulójának izgalmas világa. A kiállítás a Tiffanyra és Galléra is ható japán lakkművészetet, valamint az ötvösművészet néhány e témához kapcsolódó remekét is bemutatja. A magukkal ragadó látványos alkotások hangulatok, érzelmek dús formáit kifejezve gyönyörködtetnek november 18-ig.

A kiállítók a gyermekekre is gondoltak, mert a terem végében játszósarkot alakítottak ki számukra. Amíg a szülők a kiállítást szemlélik, a teremőrök is figyelnek rájuk. Nem csak ők, de szüleik is játszhatnak. Nyolc számozott műtárgy valamelyikére szavazhatnak, s a közönségdíjasról felvétel is készül, s az Internetre is felkerül. Az ünnepélyes díjátadásra november 9-én, pénteken délután 4 órakor kerül sor a múzeumban.

Szóljon hozzá!