ZETApress

hírportál

A Kelet vonzásában

A japán fametszetek által az előző századforduló nyugati képzőművészetére gyakorolt hatást vizsgálja A Kelet vonzásában címmel a Szépművészeti Múzeum mától május 17-én vasárnapig látható kamarakiállítása, amely Hokuszai, Hirosige, Emil Orlik, Carl Moll és számos más japán és európai művész 70-nél több munkáját vonultatja fel.

Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese a tegnapi sajtóbemutatóján elmondta: nemrég nyílt meg Tokióban a múzeum gyűjteményéből összeállított bemutatkozó kiállítás, szerdától pedig a múzeum Michelangelo-termében egy kisebb, de szintén fontos kamaratárlat is megemlékezik a japán-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 150. évfordulójáról. Mint hozzátette, a tárlat anyagát elsősorban a Szépművészeti és testvér-intézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményeiből válogatták Bodor Kata, Dénes Mirjam és Földi Eszter kurátorok, de a Magyar Képzőművészeti Egyetemtől is érkezett több műtárgy. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Múzeum igazgatónője emlékeztetett arra, hogy Japán a XIX. század közepéig szinte teljesen elzárkózott a külföldi hatásoktól, akkortól azonban gyors ütemben fejlődtek a szigetország kereskedelmi, majd kulturális kapcsolatai is. A nyugatra kerülő japán műtárgyak jelentős hatást gyakoroltak az európai művészekre; a legnagyobb revelációt többek között a japán fametszetek jelentették a nyugati szemnek újszerű technikájukkal, letisztult színhasználatukkal és szokatlanul merész kompozíciójukkal. Rövidesen divat lett a japán műtárgyak gyűjtése, majd a japonizmus, azaz a japán technikákat és motívumokat az impresszionizmusba, a szecesszióba beemelő irányzat – mondta el az igazgatónő.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása a középső falakon mutatja be a XVIII-XIX. századi japán műtárgyakat: Hokuszai, Hirosige és más japán mesterek fametszeteit, tekercsképeit, de kisebb válogatás látható a korban szívesen gyűjtött, jellegzetes japán iparművészeti remekekből is. A kiállítás főtámogatója a Suzuki Zrt.

Bodor Kata és Földi Eszter kurátorok hozzátették: az oldalfalakon elhelyezett európai, elsősorban az Osztrák-Magyar Monarchiából származó munkákkal tematikus csoportosításban találkozhat a látogató. Bécsbe, Budapestre és Prágába szinte egyszerre jutottak el a japán műtárgyak, valamint az első rájuk reflektáló francia és brit munkák. Így az Osztrák-Magyar Monarchia művészeire egyaránt hatott az eredeti japán művészet és a japonizmus, mint az Henri Riviere, William Nicholson, Emil Orlik, Carl Thiemann, Carl Moll, Olgyai Viktor, Tichy Gyula, Kozma Lajos és társaik színes metszetein megfigyelhető – emlékeztettek a kurátorok.

Szóljon hozzá!