ZETApress

hírportál

Spirit of Speed

A G13 Galéria különleges kiállításra invitálja a közönséget és a szakmát jövő szerdán este 7 órára. A kiállítást Szabó Győző színművész és Mező János, a Motor Revü főszerkesztője nyitja meg. Megtekinthető április 3-ig a Király utca 13-ban, a vasárnapok és hétfők kivételével.

Ifj. Gulyás Gyula kisplasztikáinak egy része már szerepelt külföldi tárlatokon ? a Hamburgi Autótörténeti Múzeumban, az angliai Goodwood-ban a Festival of Speed kiállításán ?, de legújabb munkái már erre a tárlatra készültek. Mike Tamás legfrissebb festményeivel mutatkozik be a kiállításon.

Mindkét művész a Spirit of Speed, azaz A sebesség szellemiségében dolgozik. Az eredeti szakmájában faszobor restaurátor Gulyás Gyula kifinomult manualitásának jele, hogy tizenöt éve kisplasztikákat is készít, melyek saját tervezésű, sohasem látott autó- és motor csodák. Ezek ? esztétikai értékükön túl ? az aerodinamika törvényeinek is megfelelnek. A fekete gránit talapzatra állított áramvonalas szobrok ugyanúgy utalnak az olasz futuristáknak a száguldás fázisaiból építkező, a sebességet éltető műveire és a modern designtörekvésekre.

Anyaghasználatában jelen van a krómozott, polírozott bronz, a gránit, a kubai zöld márvány, az alumínium és a fa. A fénylő felületű művekben az arany, az ezüst és a fekete színeket kombinálja. A hajlékony, simogatásra késztető felületeken negatív és pozitív formák ritmizálnak, tömbös és átört részletek váltogatják egymást, szélcsatornák, kagyló alakú mélyedések, bordázott, rétegelt felszínek indulnak mozgásba a szimmetria jegyében.

Néhány munkáján a gépet uraló, azzal szinte egybeolvadó emberalak is megjelenik. Legújabb műve pedig mobilnak is tekinthető, hiszen a fekete gránit posztamensre állított motor egy márványgolyó csatlakoztatásával kibillenthető egyensúlyi helyzetéből és olyan mozgást imitál az aranyszínűre polírozott gép, mint amire annak eredeti párja az előzés és a kanyarvétel során képes.

Ifj. Gulyás Gyula és Mike Tamás kiállítása

Mike Tamás a Pécsi Művészeti Gimnázium és az Iparművészeti Főiskola fotó-tipográfia szakának elvégzése után hiperrealista képeket kezdett festeni különböző témakörökben. Az aprólékos, részlet-gazdagábrázolást minden esetben szórópisztollyal hordja fel közepes és nagyméretű vásznaira. Mike erre a kiállításra a tavalyi évben és idén készített műveit hozta el. Minden munkájának tárgya a motor és a gép alkatrészei, valamint gazdája, a versenyző ember.

A művész a gép testébe lát: a karburátor vagy éppen a gyertya szinte érzéki erővel, organikus motívumként jelenik meg művein. A fekete-fehér, barnított és színbő festményeken az emberalak hol egy fadeszkás pályára állított motorozó férfi a ?10-es évekből vagy pedig egy női autóversenyző ugyanezen időkből. A fotó alapú munkák egy részét az internetről válogatta, de van, hogy saját fotóit festi meg hihetetlen precizitással. Az elsuhanó, a szemmel szinte követhetetlen mozgások ? akárcsak a statikus megjelenítések ? a száguldás illúzióját keltik.

Ifj. Gulyás Gyula és Mike Tamás művészetét ? a személyes érdeklődésük és barátságukon túl ? a közös szellemiség, a tematikai hasonlóság, részletek kiváló kidolgozottsága és a minőség iránti tisztelet köti össze.

Szóljon hozzá!