ZETApress

hírportál

Homoki a Forrásban

Homoki Gábor kárpátaljai festőművész (Tiszapéterfalva, 1977-) kiállítása nyílt meg tegnap 17 órakor a Teréz körúti Forrás Galériában. Köszöntőt mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

A február 5-én csütörtökig látható tárlatot Erfán Ferenc festőművész, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója nyitotta meg. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész, a közreműködő művésznő: Homoki Bianka, a művész leánya volt.

Fontos, hogy ebben a rohanó világban rámutassak a környezetünkben azokra az apró csodákra, melyekre sokan figyelmet sem fordítanak – vallja Homoki Gábor. Leginkább realista stílusban alkot, de közel áll hozzá az impresszionizmus és expresszionizmus is. Kedvenc témái a Tisza táj, az öreg házikók, utcaképek, csendéletek, a hit témái, a Krisztusi megváltás, az evangélium.

Színes, villódzó, élénk színű munkái szinte izzanak, mély érzelmi benyomást ébresztenek. A kontrazsúr, amit a művész előszeretettel alkalmaz, a határozott formák, a szokatlan szín kombinációk gondolkodásra késztetnek. Alkotásain felfedezhetőek a kerámiaművészetre jellemző stílusjegyek, a kompozíciós egyszerűség, a stilizáció, a dekorativitás. Szuggesztív alkotóereje, keresztény hitvallása, lélekemelő önkifejezésmódján keresztül egyedi világot tár elénk.

Homoki Gábor festőművész 1977. május 10-én született a nagyszőlősi járásban, Tiszapéterfalván. A helyi középiskola elvégzése után 1994-ben felvételizett az ungvári Erdélyi Béla nevét viselő művészeti szak-középiskola kerámia szakára. Az időközben főiskolává minősített oktatási intézményben 2000-ben szerzett diplomát.

Tanulmányait követően visszatért szülőfalujába, ahol tanárként dolgozott az alapfokú művészeti iskola képzőművészeti szakosztályában. 2001-ben felvételt nyert a Lembergi Művészeti Akadémiára, kerámia szakra. Az akadémia elvégzése után 2003-ban újra visszatért a Tiszapéterfalvi Művészeti Iskolába, jelenlegi munkahelyére, melynek 2004 óta az igazgatója.

2007-től tagja a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének, Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesületének. Kiállítások állandó résztvevője, alkotótáborok meghívott művésze.

Szóljon hozzá!