ZETApress

hírportál

UKBA mellé FOODAPEST

Íz ? Látvány ? Művészet ? Szakma Magyarországon először az UKBA-n! Idén először rendezi együtt a HUNGEXPO Zrt. az UKBA és a FOODAPEST kiállításait.

A januári évadnyitót követően a február 21-25. között sorra kerülő programok komoly múltra tekintenek vissza, nemzetközi szinten sem lehet lebecsülni jelentőségüket ? tudtuk meg a keddi sajtótájékoztatón.

Szintén újdonság, hogy idén részlegesen a nagyközönség felé is nyitnak a kiállítások, hiszen az első és az utolsó nap, azaz február 21-e, vasárnap és február 24-e, szerda közönségnap lesz, amikor a belépőjegyárak a szakkiállításokon megszokott árszint alatt maradnak.

Az Édes Művészet

Az első FOODAPEST?UKBA kiállítás szakmai kísérőrendezvényei közül a legjelentősebb a Cukrász Junior Világbajnokság, ahol Brazíliától Japánig 12 ország 17 versenyzője méri össze tudását, és a Bocuse d?Or nemzetközi szakácsverseny, amit szakácsolimpiaként is szoktak emlegetni. A világraszóló események egyben értékes kapcsolatokat is jelentenek, hiszen természetes módon a kiállításokra is jut a nemzetközi szakmai körök figyelméből.

Kapcsolatok alakulnak a résztvevő országok szakmai szervezeteivel, a kereskedelmi kamaráikkal és szakembereivel. Nagy megtiszteltetés, hogy Gabriel Paillasson, a Cukrász Világkupa alapítója jelezte, hogy meglátogatja az UKBA kiállítást és a Cukrász Junior Vb-t.

Az idei világbajnokságon 12 ország fiatal versenyzői kápráztatják el a szakma képviselőit és a laikus nézőket egyaránt. Minden versenyzőnek eszközökkel teljesen felszerelt munkaállomás (box) áll a rendelkezésére, melyekben a versenyfeladatokhoz szükséges összes munkafolyamat elvégezhető.

14. Junior Cukrász Világbajnokság

Minden élőben, a helyszínen, közönség előtt készül. A munkaállomások (boxok) előtt a nézők tribünről követhetik az eseményeket, kivetítők segítségével. A versenyt ismert műsorvezető végig neves gasztronómiai szakemberek segítségével kommentálja. A versenyen a szakma érdeklődése mellett nagyszámú laikus látogató várható, hiszen a cukrászat, azon belül is a cukrász artisztika rendkívül látványos művészeti tevékenység is egyben.

Az új nemzetközi cukrászati trendek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az íz mellett a látványra. A design elemek harmóniájának üzenete, mondandója, témája van, egyre több versenyt szerveznek irányított témaválasztással a nemzetközi porondon. Lesz cukrász termékverseny és bemutató, valamint kiállítás Kopcsik Lajos többszörös olimpiai bajnok, Guiness rekorder mestercukrász műalkotásaiból.

Cukrászat világszínvonalon

A Bocuse d?Or hazai válogatóversenyén nyolc magyar mesterszakács vesz részt. A zsűri magyar elnöke Kalla Kálmán mesterszakács, nemzetközi elnöke pedig Charles Tjessem, aki maga is Bocuse d?Or győztes volt korábban. A világversenyek mellett mozgalmas és aktív programsorozattal, szakmai fórumokkal, workshopokkal, például a SIAL d?Or Nemzetközi termékverseny hazai zsűrizésével, a közönség bevonásával zajló Bor és Piac borteszttel, a hazai élelmiszerpiac versenyképességéről szóló előadásokkal egészül ki a program. További információk a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének honlapján olvashatók. A gasztronómiai csúcsrendezvényekre mintegy tízezer szakmai érdeklődőt és ugyanennyi nagyközönség látogatót várnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mindennapi kenyerünk | ZETApress

Szóljon hozzá!