ZETApress

hírportál

Élmények Korszaka

A Samsung a CES 2020 kiállításon jelentette be az Élmények Korszakát. A Samsung ismertette emberközpontú fejlesztéseit és kísérleti projektjeit: egy személyi robotot, a jövő mesterséges intelligencia alapú otthonát, és az IoT és 5G vezérlésű okos várost – tudatták sajtósaik.

A Samsung a 2020-as CES kiállításon nyitotta meg az Élmények Korszakát. A vállalat a jövőben az emberközpontú innovációra helyezi a hangsúlyt, amely a hardveres és szoftveres elemek zökkenőmentes integrációjával nyújt személyre szabott élményeket, és teheti kényelmesebbé, örömtelibbé és tartalmasabbá a felhasználók életét.

Az Élmények Korszaka megváltoztathatja azt, ahogyan a felhasználók magukról és a családjukról gondoskodnak, megtervezik az otthonukat, és elhozza a biztonságosabb és fenntarthatóbb intelligens városokat. A Samsung bemutatta legújabb fejlesztéseit az intelligens robotika, a mesterséges intelligencia, az 5G és az edge computing területén, ezzel a vállalat bepillantást enged a nem túl távoli jövőbe, ahol a technológiák együttesen még gazdagabb és adaptívabb élményeket tesznek lehetővé a felhasználók számára.

Az Élmények Korszaka arról szól, hogy újragondoljuk, hogyan teremthetünk összhangot különböző, változatos életstílusok között. A Samsung egyedi megközelítése, az emberközpontú innováció letisztult filozófiáján alapul. Célunk, hogy válaszokat adjunk a mindennapok kihívásaira és hozzájáruljunk egy újfajta minőségű életmódhoz – mondta el H.S. Kim, a Samsung Szórakoztatóelektronikai üzletágának elnök-vezérigazgatója.

A személyes gondoskodás következő szintje

A Samsung emberközpontú víziójának középpontjában a személyes gondoskodás áll. A vállalat számára fontos a felhasználók egészsége és jóléte, éppen ezért fejleszt az egyéni igényeknek megfelelő szolgáltatásokat. A jövőben a robotok segítséget nyújthatnak az emberek számára. Ennek fényében a Samsung a CES 2020 kiállításon bemutatta Balliet, az apró guruló robotot, amely megérti és támogatja a felhasználókat, valamint aktív hozzájárulásával segít a mindennapi feladatok megoldásában.

A beépített mesterséges intelligenciának köszönhetően a robot akár fitnesz asszisztensként is képes segíteni, mobil felhasználói felületével pedig megoldásokat keres a folyamatosan változó felhasználói igényekre. Ballie működése során megfelel a szigorú adatvédelmi alapelveknek.

A Samsung szerint az MI a személyes gondoskodás jövője. A beépített mesterséges intelligencia elengedhetetlen a személyre szabott élményekhez. Ez a megoldás a felhasználó kezébe helyezi az adatai feletti ellenőrzést, így védi a magánszférát, miközben kihasználja a személyre szabott szolgáltatások előnyeit – mondta el dr. Seung, a Samsung vezető kutatója és ügyvezető alelnöke.

A Samsung a rendezvényen bemutatta továbbfejlesztett és az egyedi igényekhez igazodó egészségügyi megoldásait. A vállalat a Kaiser Permanente-tel való együttműködés keretében olyan otthoni virtuális kardio-rehabilitációs programot fejlesztett ki, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül köti össze a Samsung okos-óráit egy okos-telefonnal. A Samsung HeartWise alkalmazás emlékeztetőt küld a felhasználónak a rendszeres testedzésről, aktivitási adatokat gyűjt, és folyamatosan jelzi a szívritmust sportolás közben. Az adatok az okos-telefonon keresztül automatikusan hozzáadódnak a felhasználók egészségügyi kartonjához, így az orvosok, egészségügyi dolgozók és fizikoterapeuták nyomon követhetik a változásokat, és ez alapján tehetnek javaslatokat.

A program segítségével a felhasználók otthon végezhetik el a rehabilitációs folyamatot anélkül, hogy mindennapjaik során kórházakba, vagy egészségügyi intézményekbe kellene látogatniuk. Az otthoni virtuális kardio-rehabilitációs megoldás eredményeit 2019-ben a New England Journal of Medicine (NEJM) Catalyst szekciójában is publikálták. A Samsung tovább folytatja az emberközpontú egészségügyi megoldások fejlesztését, amelyek a felhasználók egyedi igényeihez alkalmazkodva segítik őket a felépülésben.

Személyre szabott otthonok

Federico Casalegno, a vállalat Dizájninnovációs központjának vezetője szerint a felhasználók otthona a jövőben különleges élményeket kínál majd az olyan, legújabb innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint például az MI, a modern érzékelők és az adatalapú szolgáltatások. Az okosotthonok az élő szervezetekhez hasonlóan működnek majd, személyes terek lesznek, az egyes lakók egyéni igényeihez igazodó élményekkel.

A digitális és a fizikai világ közötti határok egyre inkább elmosódnak, a hagyományos életterekből így egyedi élmény-terek lesznek, mint például egy galéria vagy egy jógastúdió. Casalegno szerint a két funkció találkozása jelöli majd ki az utat a következő évtized okosotthon-innovációi számára.

Dr. Casalegno vezette a Samsung GEMS (Gait Enhancing & Motivating System) technológiájának első bemutatóját. A GEMS rendszerrel a felhasználók AR szemüvegek segítségével virtuális személyi edzővel mozoghatnak, megmászhatják a legmagasabb csúcsokat és sétálhatnak az óceánok legmélyén a nappalijukban, a GEMS pedig eközben összegzi és elemzi a keletkező adatokat és személyre szabott javaslatokat ad.

A Samsung bemutatta, hogyan alakulhatnak át a lakás helyiségei a MicroLED kijelzőknek és a hozzájuk tartozó szoftverek, az MI, az IoT lehetőségek és a hardverek egyidejű alkalmazásának köszönhetően. – A képernyő nem pusztán termék, hanem egy ablak a világra, amelyen keresztül a felhasználók úgy tarthatják a kapcsolatot a szeretteikkel, mintha egy szobában lennének. A felhasználók szinte az egész világot megismerhetik a képernyőn keresztül, és rengeteg felejthetetlen élményben lehet részük – mondta el dr. Casalegno kiemelve, hogy az okos-szobák határtalan élményeket kínálnak.

A modern konyhaművészet fejlődésével a berendezések valódi konyhai segédekként működhetnek, akár egy személyes séf, egy táplálkozási tanácsadó és egy bevásárló asszisztens egyetlen eszközben. Az intelligens és innovatív technológia a teljes gasztronómiai élményt személyre szabja, az egyedileg ajánlott receptektől és a rendelkezésre álló alapanyagok alapján tervezett étkezésektől a kényelmes bevásárlásig, kiszállításig és főzésig. A vállalat bemutatott egy otthoni zöldségtermesztést támogató konyhakertállomást és az ételkészítést segítő robotasszisztenst, a Bot Chefet.

Biztonságos és fenntartható városi életmód okos városokban

Az egyre jelentősebb urbanizációs folyamatok adják a Samsung okos város víziójának alapját. Az okos-eszközökből álló intelligens rendszerek biztonságosabbá és könnyebbé teszik a városi életet. – Megvannak az eszközeink és a tudásunk, hogy olyan okos rendszereket alkossunk, amelyek a nagyvárosi környezetet még hatékonyabbá és élhetőbbé teszik, így a gyermekeink és az ő gyermekeik is ugyanannyira szerethetik majd a nagyvárosi életet, mint amennyire sokan ma is szeretik. Az okos városok, amelyek az MI, az IoT és az 5G technológiákra épülnek, megváltoztatják a környezettel való interakciókat a hatékonyabb és tartalmasabb mindennapokért – mondta el Emily Becher, a Samsung NEXT Global ügyvezető alelnöke és vezetője.

Az IoT technológiát egyre szélesebb körben használják az otthonokban és azokon kívül is. A Samsung víziója az energiatakarékosságra, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére és a növekvő lakosság fenntartható életmódjának megteremtésére koncentrál. Az okos-épületek ezeken felül a csatlakoztatott életmód kényelmét is elhozzák a felhasználóknak. Az ilyen innovatív épületek lakói egyetlen érintéssel vagy hangutasítással hívhatnak liftet, kapcsolhatják le a lámpákat, fogadhatják a küldeményeiket vagy ellenőrizhetik a parkolóhelyeket. Az épületben elhelyezett okos-eszközök kezdeményezik a karbantartást és azelőtt megoldják a felmerülő problémákat, hogy a lakók észlelnék azokat.

Az okos-épületek és okos városok létrehozásában a Samsung a nyitott együttműködéseket helyezi előtérbe. A vállalat partneri kapcsolatok alakít ki olyan kivitelező- és ingatlanbefektető cégekkel, mint az amerikai székhelyű globális ingatlanfejlesztő, a Grey Real Estate Partners, amellyel közösen dolgoznak ki okosépület-megoldásokat. – Okos-épületekben a lakók is okosabban, hatékonyabban és gazdaságosabban élhetnek, mindezt alacsonyabb energiafogyasztással. A Samsung képes egyesíteni a szükséges technológiákat, ez a tudás pedig elengedhetetlen a sikerhez – mondta el Bob Faith, a Greystar elnök-vezérigazgatója.

A Samsung bemutatta, hogy az 5G technológia, az edge computing és a mesterséges intelligencia együtt hogyan változtatja majd meg a városi közlekedést. Emily Becher megosztotta a vállalat elképzelését a járművek új korszakáról, amelyben az 5G-nek köszönhetően létrejöhet a jármű és a tágabb környezete közötti kommunikáció, így az autók könnyedén csatlakozhatnak a városok hálózatához.

Az okos városok, amelyekben megtalálhatók az 5G megoldások, eddig elképzelhetetlen élményeket hozhatnak a közösségeknek. – A gyorsabb és egyszerűbb digitális kapcsolat erősíti a közösségérzetet és a társadalmi interakciók egy teljesen új formáját hozza el – tette hozzá az alelnök.

Élhetőbb jövő mindenki számára

A 2020 CES nyitóbeszédének zárásaként H.S. Kim kiemelte, hogy a vállalat a jövőben is az olyan technológiák használatát szorgalmazza, amelyek jobbá tehetik a világot. Ennek érdekében a Samsung három fő területen, az adatbiztonság, a jó célra szánt technológiák, valamint a közösségépítés területén tervez további lépéseket tenni.

A Samsung a piac egyik vezető vállalataként elkötelezett az adatbiztonság és a személyes adatvédelem mellett. Ez a jövőben sem lesz másként, a vállalat elsődlegesnek tartja, hogy olyan technológiákat fejlesszen, amelyek még inkább védik a felhasználók adatait és magánéletét. – A Samsung sosem fogja harmadik féllel megosztani a felhasználók adatait előzetes egyeztetés és a belegyezésük nélkül. Számunkra a legfontosabb, hogy a felhasználók teljes mértékben ellenőrzésük alatt tarthassák a róluk szóló információkat – mondta el Kim.

A vállalat tovább fejleszti és még több készüléken teszi elérhetővé magas szintű védelmet nyújtó biztonsági platformját, a Samsung Knox-ot. A rendszer megtalálható lesz mobil eszközökön, televíziókon, háztartási gépeken és további Samsung készülékeken. – Az adatkezelés és az adatátvitel átláthatóságát tovább növeljük azáltal, hogy az adatvédelmi megoldásainkat az eszközeinkben megtalálható mesterséges intelligencia alapú, edge computing és blokklánc technológiákkal fejlesztjük – mondta el az elnök-vezérigazgató.

A vállalat a kiállításon olyan megoldásokon keresztül mutatta be, hogyan lehet a technológiát jó célra használni, mint a Relumino szemüveg, amely segítheti a látássérültek vizuális érzékelését, az IGNIS, amely eszközzel a tűzoltók biztonságosabban végezhetik munkájukat és a GEMS készülék, amely megkönnyítheti a mozgást az idős és a mozgáskorlátozott emberek számára.

A Samsung a 2020-as évben tovább bővíti a Samsung Innovation Campus programját is. Az elmúlt évben számos sikeres edukációs program indult a campuson, a jövő generáció számára pedig az olyan, legújabb technológiákat is bevezetik a képzésbe, mint a mesterséges intelligencia, az IoT és a felhőalapú megoldások használata. A képzésben 2019-es indulása óta a világ 13 különböző országából, több mint húszezer tanuló vett részt, 2020-ban pedig kétszer ennyi diákra számít a vállalat.

A vállalat oktatási programjával is arra hívja fel a figyelmet, hogy a technológiai megoldásoknak fontos szerepet kell játszania a társadalmi problémák megoldásában, valamint arra kell ösztönöznie az embereket, hogy egy mindenki számára élhetőbb és boldogabb világot hozzanak létre.

A Samsung Electronics

A Samsung Electronics innovatív ötleteivel és technológiáival inspirálja a világot és formálja a jövőt. A vállalat újraalkotja a televíziók, az okos-telefonok, a viselhető okos-eszközök, a tabletek, a kamerák, a digitális készülékek, az orvosi eszközök, a hálózati rendszerek, a memóriák, az LSI rendszerek, a félvezetők és a LED megoldások fogalmát. A legfrissebb információk a Samsung Newsroomban, a news.samsung.com weboldalon érhetők el.

Szóljon hozzá!