ZETApress

hírportál

Hivatás a segítő munkában

Utolsó vidéki állomására érkezett a Jószolgálat-díj kiállítása. Harmadik vidéki állomásán nyílt meg a Jószolgálat-díj 2018/19-es díjazottjait bemutató vándorkiállítás – tudatta Vadas Henrietta. A Jószolgálat-díjasokat bemutató szabadtéri kiállítás mától február 5-én szerdáig ingyenesen megtekinthető a Fő téren. A tegnap zárult egri második állomásról idekattintva olvashatunk.

A délutáni ünnepélyes megnyitón jelen volt Tuczainé Régvári Marietta korábbi életműdíjas, aki közel harminc éve vezeti a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt, és bár nem készült segítő pályára, mégis ebben találta meg hivatását. A Fő téren elhelyezett szabadtéri tárlat többek között az ő kivételes munkájába is bepillantást enged.

Gáspár Judit, a Jószolgálat-díj szóvivője nyitotta meg a szombathelyi Polgármesteri Hivatalban tartott sajtótájékoztatót, ahol beszédében elmondta: a díj évről évre egyre nagyobb elismerésnek és ismertségnek örvend – ezt bizonyítja a tavaly beérkezett pályázatok nagy száma is. A több mint 800 nevezéssel az eddigi jelölési rekordot is sikerült megdönteni. Ebben az évadban a három fő kategórián kívül (hivatásszerűen végzett szociális munka, önkéntesen végzett szociális munka, életműdíj) határon túlról is lehetett jelölni segítőket, tavaly Kárpátaljáról várták a nevezéseket – hangsúlyozta Gáspár Judit.

Báró Twickel György hozta létre a Jószolgálat-díjat édesanyja, Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő erkölcsi hagyatékának ápolására. A grófnő elsősorban azért élt és dolgozott, hogy minél több rászorulónak adjon segítő kezet, az elismeréssel fia elsősorban az ő emléke előtt tiszteleg. A szóvivő szerint a szociális munka szépsége abban rejlik, amikor valaki észreveszi maga körül a segítségre szoruló embereket, helyzeteket, és mindent félretéve csak arra koncentrál, meghallja a hívást. Olyan személy tud ebben a szakmában hivatást találni, aki érzékenyen figyel, él és kapcsolatokat teremt, a körülmények diktálta kiszolgáltatott helyzetekre pedig segítő választ próbál találni.

Tuczainé Régvári Marietta, a 2018/19-es év Jószolgálat-díjasa a kezdetektől, 1991 óta vezeti a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt. A Karitász és annak szociális intézményei kisgyermekkortól felnőtt korig komplex szociális alap- és szakellátást nyújtanak Szombathely, Vas és Zala megye rászorulóinak. Szakemberek és önkéntesek százai segítenek a környéken élő időseknek a bevásárlásban, a kórházból hazakerülők ápolásában, takarításban, de foglalkoznak még szenvedélybetegekkel és megváltozott munkaképességű emberekkel, nyaranta pedig többhetes nyári táborral szórakoztatják a rászoruló gyerekeket. Marietta több mint 25 éve dédelgetett álma valósulhatott meg azzal a kreatív kezdeményezéssel, amelynek köszönhetően Fairplay Kávézót nyitottak Szombathelyen: aki oda betér, minden forintjával segíti nemcsak az itthoni, de a dél-szudáni gyermekeket is. Emellett 2010-ban indult útjára a KrízisKamra projekt, melynek célja, hogy a helyi gazdasági szereplőkkel együttműködve segítsenek a megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű embereken. Ennek eredménye, hogy több mint 370 embert foglalkoztatnak mintegy 70 településről, ezáltal számos családnak biztosítanak lehetőséget a jobb életre. A szombathelyi Karitász nemcsak beszél a szeretetről, hanem gyakorolja is azt, folyamatosan újraélesztve az élő kapcsolatokat.

Gáspár Judit szóvivő elmondta, a díj elsődleges célja, hogy elismerje és társadalomérzékenyítő kampányával segítse a hivatásszerű és önkéntes szociális munka területén dolgozókat. Éppen ezért a díjazottak a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány felajánlásából pénzjutalomban részesülnek: az életműdíjjal egymillió forintos, a szervezeti kategóriák két-kétmillió forintos, míg az egyéni kategóriák díjaival és a külhoni vándor-díjjal fejenként fél-félmillió forintos elismerés jár. Emellett a Jószolgálat-díjasok egy egész éven át tartó médiakampány során kerülnek bemutatásra, ahogy a 2018/19-es évad díjazottjai is.

A tavaly beérkezett pályázatok előszűrése már elkezdődött, a jelölések feldolgozása és kiértékelése folyamatosan zajlik. A pályázati időszak szeptemberi megnyitásáról idekattintva olvashatunk. A hét nagy segélyszervezetből álló szakmai zsűri 2020. január elején egy kerekasztal beszélgetés során dönt a hivatásszerűen végzett szociális munka és a külhoni vándordíj kategóriákról, illetve az életműdíjról. Az önkéntes kategóriákban – a korábbi évekhez hasonlóan – a díj Facebook-oldalán indított közönségszavazással fog majd eldőlni, hogy ki lesz az év önkéntese és civil közössége. A hivatalos eredményhirdetésre és díjátadásra 2020 májusában kerül sor. A Jószolgálat-díj 2018/19-es évadának díjazottjairól idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!