ZETApress

hírportál

Évzáró a Forrás Galériában

Maszelka János (1929-2003) székelyföldi festőművész munkáiból nyílt poszthumusz kiállítás tegnap este a Teréz körút 9-beli Forrás Galériában. A galéria idei utolsó, 6 éves történetének 72. kiállítása december 20-án péntekig látogatható. Az est moderátora Endrédy Gábor színművész, a közreműködő művész Bese Botond dudás, népzenész volt.

Ünnepi beszédet Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke mondott. A kiállítás kurátora Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. A művész munkásságát Banner Zsolt művészettörténész méltatta.

Maszelka János székelyföldi festőművész 1935-től Székelyudvarhelyen élt. A középiskolás éveket követően az Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola Festő-szakán szerzett diplomát. Tanulmányait követően visszatért Székelyudvarhelyre, ahol pályáját rajztanárként kezdte, majd 1962-89. között a városi Művelődési Ház képzőművészeti és népművészeti szakirányítójaként dolgozott. Közművelődési munkájával fellendítette a város művészeti életét. Az általa létrehozott értékes, gazdag gyűjtemény döntően hozzájárult az 1979-ben felavatott Székelyudvarhelyi Képtár létrejöttéhez.

1983-85. között a városi múzeum muzeológusaként, majd a 1989. decemberi nyugdíjazásáig ismét a művelődési ház szakirányítójaként dolgozott, a székelyföldi tájak festőjeként, a pasztell mestereként vívott ki hírnevet magának. Alkotásain megelevenedni látjuk a paraszti létformát, annak gyötrelmeit és örömeit. Perspektívái természet- és emberközeli látásmódot sugallnak, képein a táj és az ember lelki közösségét, egységét, a természettel való együttélés ősi, tiszta világát ábrázolja. Szénrajzain a magyar irodalom nagyjait örökítette meg.

Tagja volt a Barabás Miklós Céhnek. Több éven át dolgozott a Gyergyó-szárhegyi Nemzetközi Alkotótáborban. Alapítója és vezetője a Homoród-szentmártoni Nyári Művésztelepnek. 2003-ban, a Székelyudvarhelyért Könyvek sorozatban jelent meg a munkásságát bemutató, Komoróczy György által szerkesztett kötet. 2004-ben látott napvilágot Nagy Miklós Kund Maszelka Jánosról írt monográfiája a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában. Munkásságáért 2004-ben Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjjal posztumusz tüntették ki. A székelyudvarhelyi Római Katolikus temetőbeli családi sírboltban nyugszik.

Szóljon hozzá!