ZETApress

hírportál

Selyemút a Vigadóban

A Selyemút tükrében címmel látható fotókiállítás holnaptól a Pesti Vigadóban, a január 5-én vasárnapig látható tárlat a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója előtt tiszteleg. Kurátora: Feledy Balázs.

A kiállítás egy hosszú távú program összegző tárlata, ahol Kína vezető fotográfusai magyar fotósokkal közösen mutatják be képeiket. A tárlat a kínai-magyar kulturális és baráti kapcsolatok fejlődéséhez is hozzájárul – tudtuk meg a tegnap esti megnyitón, ahol Vigh Alex fényképezett.

A Selyemút tükrében fotóprogram 2014-ben indult a Kínai Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóművészek Szövetsége közös együttműködéseként. A program kiemelt támogatója a WINK Egyesület, melynek célja, hogy a fotográfiákkal hozzák közelebb egymáshoz a két ország kulturális életét.

Az összegzés szerint 2016-ban magyar fotográfusok látogattak Kína Fucsien tartományába és a helyi alkotókkal együtt bejárták a déli vidék városait, megörökítették a hagyományos kínai életet, a rohanó fejlesztéseket és a robbanásszerű változásokat. Ezekből az alkotásokból rendezték meg A Selyemút tükrében I. című kiállítást Pécsett.

2017-ben a magyar művészek Kína régi fővárosába, Hszianba, valamint Kanszu tartomány hegyvidékére utaztak. Ebből a fotósorozatból újabb kiállítás nyílt, amely nemcsak az észak-tibeti embereket, a muszlim és buddhista közösségeket, de a mai Kína hétköznapjait és ünnepeit, a történelmi emlékek, hagyományok továbbélését és monumentális tájakat is bemutatta.

A kínai fotográfusok anyagának különlegessége, hogy átkalauzol Kína újkori történelmének eseményein. A kiállítók között van mások mellett: Hajdú József, Somogyi Márk, Kovács Melinda, Kőműves Kata, Á. Tóth József, Simonyi Balázs, Benkő Imre, Szamódy Olaf Zsolt, Szabó Béla, Vang Jing-ho, Vej Hsziang, Li Kö, Hszü Hszün.

Szóljon hozzá!