ZETApress

hírportál

Múzeumi páncélosok

Látta már, amikor a legizmosabb hagyományőrzők lovagi páncélban összecsapnak egymással? Hogy bírják el a nehéz páncélzatot a harcosok? Milyen eszközökkel küzdenek? Idén sem marad el a Buhurt Pro-fight Gála és a Viking viadal a Nemzeti Múzeum adventi kézműves vásárán – tudtuk meg sajtósaiktól.

A hétvégén zajló rendezvényen november 30-án szombat délután csodálkozhatunk rá a harcosok tudományára a Múzeumkertben! A programok idekattintva láthatók. Egy hétvége, amikor a Magyar Nemzeti Múzeumban nemcsak a történeti és régészeti kiállítások felbecsülhetetlen értékű kincseit tekinthetjük meg, hanem olyan hagyományőrzőkkel találkozhatunk, akik eredeti technikákkal, egy-egy korszak szellemében készítenek csodaszép tárgyakat.

A vásári forgatagban egymás mellett sorakoznak azok a bronzkori kerámiák, római üvegek, középkori kardok, textíliák, ékszerek és ruhák, amelyek a legjelesebb mai kézműves mesterek tudását dicsérik. A míves műtárgymásolatokat, rekonstrukciókat a látogatók kézbe vehetik, megvásárolhatják, a programokon pedig megnézhetik, meghallgathatják, egykor miként használták őket a hétköznapok és az ünnepek világában, sőt az elkészítésükkel is próbálkozhatnak.

Lesz íjkészítés a Rühes Farkasokkal, brokátszövés kártyával, találkozhatunk fűszer-kereskedővel, seborvossal, bábával, gabonakereskedővel, késessel, páncélkészítővel. Átélhetünk egy igazi viking vívóversenyt áldozati bemutatóval, és a lovagi tornák hangulatában szurkolhatunk a Buhurt Pro-fight gálán a középkori fegyverekkel küzdő harcosoknak.

A szakmai programok sem maradnak el: tárlatvezetések, könyvbemutatók vezetnek a múzeológia világába, miközben a gyerekekre külön szórakozás vár. Meséket, legendákat hallgathatnak, kézműveskedhetnek és kincset kereshetnek a vásári forgatagban. A kétnapos kavalkádon felnőttek és gyerekek egyszerre találnak kedvükre való elfoglaltságot, miközben még egyedi karácsonyi ajándékokra is szert tehetnek!

Szóljon hozzá!