ZETApress

hírportál

170 éves a Lánchíd

Kiállítással emlékezik a Közlekedési Múzeum a 170 éves Lánchídra. A Lánchíd születésnapján új időszaki kiállítással köszönti a főváros ikonikus hídját a megújuló Közlekedési Múzeum. A Lánchíd alakváltozásai című tárlat az 1849. november 20-án elkészült első fővárosi állandó híd felújításait, átalakulásait mutatja be.

A kiállítást egész napos szakmai konferencia keretében nyitották meg a BME épületében. ? A Lánchíd a budapestiek és az ide érkező turisták számára gyakran egyet jelent Budapesttel. Szimbólum, ami egyben a mindennapi közlekedésünk része is. Immár 170 éve határozza meg a pesti és budai Duna-part látképét és kapcsolja össze a folyó két partját. A kiállításban arra törekedtünk, hogy a Lánchíd történetének kevésbé ismert fejezeteit mutassuk be, a híd változásait, felújításait ? mondta el a kiállítás megnyitóján Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

A kiállítás ezúttal nem a híd építésnek előzményeire és az építés időszakára koncentrál, hanem az azóta eltelt 170 év történetét mutatja be. Azt a történetet, amelynek egyes fejezeteit eddig csak vázlatosan ismertük, miközben a híd szinte minden része alapjaiban átalakult. A sikeres és kevésbé sikeres átépítések és átalakítások, a történelem viharai egyaránt ott hagyták nyomukat a hídon. A látogatók megismerhetik az 1913-15-ös átépítést, a II. világháború utáni újjáépítést és az időközi kisebb-nagyobb alakításokat is néhány eddig nem ismert, vagy éppen városi legendává alakult történet bemutatásával.

A kiállítás nem kronologikusan haladva mutatja be a Lánchíd változásait, hanem a híd egyes elemein külön-külön, vagyis például a pilonokon vagy a híd világításán keresztül, kiemelve többek között a horgonykamrák, járdák, az útpálya módosításait. A tárlaton egykori hídelemek, installációk és dokumentumok is láthatóak, valamint a híd eredeti állapotát és számos részletét is bemutató makett is, amely a Közlekedési Múzeumban készült közel 10 éves munkával.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár aulájában megnyílt kiállítást egész napos tudományos konferenciája keretében nyitották meg. Az évforduló alkalmából a Clark Ádám Életműdíj és a Stádium-díj ünnepélyes átadása után dr. Józsa János a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, dr. Farkas György a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának decan emeritusa és Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója mutatta be a 2020. február 14-én péntekig látogatható kiállítást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár Aulájában.

Szóljon hozzá!