ZETApress

hírportál

BÁV-aukció a MOM-ban

75. BÁV-aukcióA modern magyar kerámia megteremtőjeként számon tartott Gádor István hagyatéka, saját kiemelkedő darabjai mellett a kor legnagyobb művészeitől kapott festményei és szobrai is szerepelnek a BÁV 75. Művészeti aukciójának kínálatában. A hagyaték darabjait most először láthatja a nagyközönség.

A kétnapos aukción 19-én 18 órától ezüst műtárgyakat és ékszereket, másnap pedig festményeket és porcelánokat árvereznek el a MOM Kulturális Központban. Fertőszögi Péter, a BÁV Zrt. művészeti igazgatója az aukciót beharangozó hét elei Bécsi utcai sajtótájékoztatón elmondta: Gádor Istvánnak (1891-1984), a modern magyar kerámia megteremtőjének csaknem 30 alkotást felvonultató kerámiagyűjteménye, amelyet a művész saját maga válogatott, lányától, Gádor Magdától származik.

A gyűjtemény az állandó megújulásban lévő életművet öleli fel: a kubista alkotásokat idéző és a népi motívumokat felelevenítő daraboktól a ma is modernnek ható absztrakt faliképeken és a Picasso világát felelevenítő, festett emberalakos kerámiákon keresztül a szoborszerű kísérleti alkotásokig. Az anyagból kiemelkedik a Wiener Werkstätte hatására 1917-ben készült, gazdagon díszített, egyedi jugendstil virágtartó, amelynek kikiáltási ára egymillió forint.

A művész hagyatékában legféltettebb saját művei mellett barátaitól kapott festmények és szobrok is találhatók. Gádor István az 1920-as években egy képzőművészeti csoportban találkozott Dési Huber Istvánnal, tőle kapta A Budakeszi gépház vörös kéménye című festményt, amelyre 4,8 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők. Gyakori vendég volt nála Kmetty János, Scheiber Hugó, Bene Géza és Pekáry István is, akiktől ugyancsak szerepel egy-egy műalkotás a kínálatban. A felbecsülhetetlen értékű művészbarátságokat őrző hagyaték ezen felül többek között Lossonczy Tamástól, Novotny Emiltől és Mattioni Esztertől is őriz műveket. Az aukciósház ingyenesen már csak ma látogatható kiállítása az első, és minden bizonnyal az utolsó alkalom, amikor a modern magyar kerámia atyjának és szellemi körének alkotásait együtt láthatja a közönség.

Az aukció további tételei között lesz Munkácsy Mihály egyik leghíresebb festményéhez, a Zálogházhoz készült tanulmánya: az Anya gyermekével II. című alkotás kikiáltási ára 28 millió forint. Licitálhatnak az érdeklődők Rippl-Rónai József 4,6 millió forintról induló Zorkájára vagy Gulácsy Lajos sokat reprodukált Romantikus táj nőalakkal című festményére is, amelynek kikiáltási ára 38 millió forint lesz.

A kortárs anyagban Nádler István, Hencze Tamás, Orosz Gellért és Hincz Gyula művei mellett többek között Gyarmathy Tihamér érett korszakából származó egyik alkotása, a Ragadozó is megtalálható. A kép kikiáltási ára 4,8 millió forint.

A műtárgynapon az érdeklődőket gazdag Zsolnay-anyag várja, amely idén először modern alkotásokkal is kiegészül. Mindezek mellett a kínálatban megtalálhatók még párbajpisztolyok, vadászpuskák, valamint díszített kardok és szablyák is. Az ékszernapon a klasszikus ékszerek mellett olyan nagy márkák darabjait árverezik el, mint a Cartier, a Tiffany, a Gucci, a Chopard vagy a Van Cleef & Arpels. A tételek között nagy értékű brilles befektetési ékszerek, szolitergyűrűk, valamint buton fülbevalók is szerepelnek.

Első alkalommal árvereznek el kortárs magyar ékszert. Bánfalvi Rita egyedi tervezésű és készítésű, kalocsai motívumokat megjelenítő ékszer-garnitúrája 2,5 millió forintról indul. Az ezüstök között különféle kínálók, evőeszközök, porcukorszórók és gyertyatartók mellett a Podmaniczky vagy éppen a Zichy család ezüsttálcájára is licitálhatnak az érdeklődők. A tételek közül kiemelkedő a Fabergé szecessziós kiöntőgarnitúra, amelynek kikiáltási ára 5,5 millió forint.

Szóljon hozzá!