ZETApress

hírportál

105 remekmű kalapács alatt

Rozsda-kép a katalógusonSzáznál is több 1945 és 2000 között készült alkotást, köztük kortárs klasszikusok, többek között Lakner László, Nádler István vagy Keserü Ilona műveit kínálja a Virág Judit Galéria holnap estei aukciója, amelyet 18 órakor kezdenek a hegyvidéki Budapest Kongresszusi Központban.

Az árverés műfajára jellemző, hogy az anyagba elsősorban olyan ritkaságok kerülnek be, amelyek máshonnan nehezen beszerezhetők lennének. A Virág Judit Galéria megpróbálta úgy összeállítani ezt az aukciós anyagot, hogy olyan raritások szerepeljenek benne, amelyek a művészek műtermeiből már nem beszerezhetők. A szürnaturalisták (Lakner László, Csernus Tibor), az Iparterves generáció (Keserü Ilona, Nádler István, Bak Imre) és a Pécsi Műhelyhez tartozó művészek (Kismányoki Károly, Ficzek Ferenc, Pinczehelyi Sándor) alkotásaiból először rendeznek ekkora volumenű aukciót.

Az árverésre szánt 105 tétel között szerepel Lakner László Metamorfózis ? egyszer, aztán, később / Várakozók (Példázat) (1964-1967) című festménye, amely az életmű egyik legfontosabb darabja, az alkotó hasonló jelentőségű művei jelenleg kizárólag közgyűjteményekben találhatóak meg. A Metamorfózis először a nagy port kavart Stúdió ’67 kiállításán szerepelt, utána csaknem 50 évig nem láthatta a magyar közönség. Majd a Ludwig Múzeum 2015-ös Ludwig Goes Pop + The East Side Story című tárlatán mutatkozott be, a kép kikiáltási ára 22 millió forint.

Az árverés másik kiemelkedő alkotása Nádler István 1971-es Kapcsolat című műve, amely a művész geometrikus, szerkezetelvű és analitikus hard edge korszakának egyik jelentős alkotása. A festőművész a ’70-es évek elején több hónapot töltött Franciaországban, ahol a látvány elemeit ironikus, pop-artos átírásban jelenítette meg ? a felhők, fák és a városok színes emblémákká váltak képein. Az alkotó legdrágább képe korábban tízmillió forintért kelt el, így az árverésen rekord születhet, mivel a Kapcsolat induló ára is ennyi.

Keserü Ilona művei jelentették a hidat az avantgárd első generációjához, az Európai Iskolához. Festményei a folytonos mozgás, hullámzás, gubancolódás illúzióját keltő motívumrendszerekre épülnek. Az alábbiak jellemzik az árverésre szánt 1978-as Pannóterv 3 című festményét is, amelyre hét és félmillió forinttól licitálhatnak az érdeklődők. A festőművész jelentőségét mutatja, hogy egyik műve megtalálható a New York-i Metropolitan Múzeum állandó kiállításán, 2018-ban pedig a nagy presztízsű londoni Stephen Friedman Gallery-ben mutatkozhatott be önálló kiállításon.

Az utóbbi években komoly átrendeződés zajlik a magyar műtárgy-kereskedelemben, egyre nagyobb ugyanis az érdeklődés a ’60-70-80-as évek művészete iránt, de ez a trend a nemzetközi piacon is megfigyelhető már jó ideje. Már a Virág Judit Galéria korábbi árverésein is lehetett licitálni kortárs darabokra, de sokkal kisebb volumenben, aukciónként 20-30 tételre. Évek óta kiemelten foglalkoznak a II. világháború után készült műalkotásokkal: a 2019-es őszi aukción már 50, ebből az időszakból származó alkotást árvereztek el. Most először vállalkoznak arra, hogy kifejezetten kortárs anyaggal lepjék meg az érdeklődőket. Úttörő jellegű a vállalkozás, ezért kockázatot is rejt magában, mert a szocialista kultúrpolitika évtizedekig a klasszikus képzőművészetre helyezte a hangsúlyt, és nem igyekezett fogékonnyá tenni a közönséget a kortársra.

A ’60-70-es évek képzőművészete Magyarországon nem kapott olyan megbecsülést, mint Nyugaton. Mostanra ez megváltozott, sőt külföldön is felfigyeltek a korszak magyar alkotóira: a londoni Tate Modern éppen Maurer Dórát mutatja be monografikus kiállítással, de mások, például Keserü Ilona vagy Nádler István munkái is olyan gyűjteményekbe kerültek be, mint a párizsi Pompidou Központ vagy a New York-i Metropolitan Múzeum. Ezzel várhatóan a külföldi gyűjtők érdeklődése is megnő a korszak magyar alkotói iránt.

Magyarországon is érzékelhető az a nemzetközi műtárgy-piaci változás, amelynek köszönhetően folyamatosan növekszik az érdeklődés a kortárs alkotók művei iránt. A gyűjtők között egyre hangsúlyosabban képviselteti magát a fiatal korosztály, akik kifejezetten a kortárs műveket részesítik előnyben. A konceptuális művészet, a geometrikus formák és az építészetben, dizájnban is több évtizede megkerülhetetlen minimalizmus világa fontos a kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtői számára. A háború utáni és kortárs művek árverésének 105 műalkotása mintegy 160 millió forintos összkikiáltási árról indul. Az árveréshez kapcsolódó múlt héten nyílt kiállítás már csak ma látható a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában.

Szóljon hozzá!