ZETApress

hírportál

17. A-R-T a Barcsayban

Az A-R-T ? Arany Rajzszög Társaság 17. alkalommal díjazta a hazai alkalmazotti grafika vezéregyéniségeit. Tegnap este két nagy hagyományú grafikai pályázat anyagaiból nyílt közös kiállítás, ahol Katona Lucia fényképezett.

Az Arany Rajzszög pályázat zsűrije az idén hét szakembert díjazott; a pályázatra beérkező valamennyi grafikai mű november 23-ig díjmentes kiállításon látható a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A nagy hagyományokkal bíró 17. Arany Rajzszög kiállításon a magyar alkalmazott grafika legjobbjainak elmúlt éves alkotásaiból összeállított több mint 400 kiállított művel találkozhatnak majd az érdeklődők november 6-a és 23-a között a Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti Barcsay Terem kiállítóterében.

De ugyanitt, ugyanebben az időben a Vylyan Pincészet 15. Bogyólé borcímke verseny pályázati anyagait felvonultató tárlatot is élvezheti a közönség. 2019-ben az Arany Rajzszög életműdíjat Antal Pál érdemelte ki. Az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért díjazták Boskovitz Oszkárt. Farkas Anna és Batisz Miklós páros a kulturális díjat vehették át. Marcell Tamás szuverén tervezőgrafikai díjban részesült. A zsűri Borbás Mártonnak az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat, míg Bakos Katalinnak a magyar tervezőgrafikáért díjat ítélte oda. Az idén először megbízói díjat is átadott a zsűri, amelyet Debreczeni Mónika, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója vehetett át.

Az Arany Rajzszög Társaság az idén is elsősorban konkrét megbízásokra készült tervezőgrafikai munkákat várt a pályázóktól. A hazai tervezőgrafikai szakma egyik legrangosabb rendezvénysorozata, az idei 12. Graphifest keretében az A-R-T (Arany Rajzszög Társaság) 17. Arany Rajzszög és a Vylyan Pincészet 15. Bogyólé címketervezési pályázatainak alkotásaiból álló kiállításokat Pinczehelyi Sándor, tervezőgrafikus, képzőművész és Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója nyitották meg. A díjazott pályaművek mellett a teljes, gazdag kiállítási anyag november 23-ig díjmentesen tekinthető meg az Andrássy úti Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem I. emeletén hétfőtől szombatig 10-től 18 óráig, vasárnap: zárva.

Az Arany Rajzszög Társaságról (A-R-T)

Az Arany Rajzszög Társaság (A-R-T) 19 éve alakult, hogy a ’90-es években szabad alkotói útra lépő magyar tervezőgrafikusokat, kreatív műhelyeket megmérettesse, és a széles közönség által megismerhetővé tegye nemcsak hazai, hanem a nemzetközi porondon is. Az A-R-T a hazai alkalmazott grafika kiemelkedő tehetségeinek támogatását és a vizuális kommunikáció fejlődésének segítését tűzte ki. Az A-R-T az elmúlt több mint másfél évtizedben 90 szakembert díjazott kiemelkedő teljesítményéért és több mint hatezer nevezésből négyezer válogatott munkát mutatott be a nagyközönségnek is.

Az alkalmazott grafikus szakmában tradicionálisan mércének tekintett Arany Rajzszög díjakat 2002 óta adják át, ami napjainkban a befogadó közönség által is egyre elismertebb és évről évre nagyobb érdeklődésre számot tartó megmérettetés. Az idei Arany Rajzszög díjazottak:

Antal Pál ? életműdíj

A zsűri az idén Antal Pálnak adományozta az életműdíjat sok évtizedes színvonalas, sikeres pályafutásáért. A tervezőgrafikus és kiállítástervező a budapesti Iparművészeti Főiskolán végzett 1972-ben. 1976-tól többször nyert nívódíjat Az év plakátja pályázaton. 1987-ben Munkácsy-díjat kapott. 1976-tól szerepel rendszeresen grafikai- és plakátkiállításokon. 1972-ben Varsóban, 1978-ban Londonban állították ki plakátjait. Alkotása található a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében is.

Boskovitz Oszkár ? az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért-díj

Boskovits Oszkár tervezőgrafikus, tipográfus, betűtervező művész a közelmúltban kifejtett magas szintű szakmai munkájáért érdemelte a bíráló bizottság elismerését. Az egyik legtermékenyebb betűtervezőként a Metropolitan Egyetemen is oktat betűtörténet és -tervezést.

Farkas Anna és Batisz Miklós ? kulturális-díj

Az alkotó páros a lipcsei könyvvásár magyar standjának megtervezéséért vehették át az Arany Rajzszög kulturális díjat. Farkas Anna 1996-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakán diplomázott. Fő profilja a logók, emblémák, katalógusok és kiállítások arculatának grafikai tervezése. 2006-ban több kollégájával közösen hozták létre a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságát (MATT). Munkái a legnevesebb hazai és nemzetközi szakmai kiadványokban szerepelnek és rendszeres résztvevője tervezőgrafikai kiállításoknak. Munkáit számos hazai- és nemzetközi díjjal jutalmazták, így például már korábban, 2007-ben is nyert Arany Rajzszög díjat.

Batisz Miklós karrierje hamar a belsőépítészeti tervezés, valamint a reklám ? arculattervezési és grafikai jellegű feladatok ? irányába fordult. Részt vett a MATT megalapításában is. A fontosabb szakmai sikereit széles skála jellemzi: pub-ok, bowlingpályák, kávézók belsőépítészetétől, lámpacsalád tervezésén vagy a Danubius Hotels Group arculattervezésén keresztül kiállítások tervezéséig.

Marcell Tamás ? szuverén tervezőgrafikai-díj

A legjobb szuverén tervezőgrafikai produkcióért díjat elnyerő Marcell Tamás tervezőgrafikusként diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 1999-ben. 2010-ben hozta létre saját műhelyét, a Marcell Stúdiót, emellett alapító tagja a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának is. Otthonosan mozog a szakma számos területén, legyen szó céges arculat kialakításáról, katalógusok, magazinok tervezéséről vagy akár illusztrációkról ? de Nagy Feró vagy a Heaven Street Seven rajongói is biztosan találkoztak CD-borítóival. Részt vett több televíziós csatorna arculatának átalakításában (m2, a Cool TV, a Life Network, tv2).

Borbás Márton ? az év pályakezdő tervezőgrafikusa-díj

A zsűri Borbás Mártonnak ítélte az év fiatal pályakezdő tervezőgrafikusa díjat.

Bakos Katalin ? a magyar tervezőgrafikáért-díj

A zsűri Bakos Katalinnak a művészettörténészi munkásságának jelentős részében a magyar plakátművészet közel- és régmúltjának kiemelkedő kutatásáért ítélte oda a magyar tervezőgrafikáért díjat. Számos fontos plakátkiállítás szervezője, rendezője, tanulmányírója. Több jelentős tudományos igényű könyv szerzője e-tárgyban, melyek ma és a jövőben nélkülözhetetlen, mértékadó írások a tervezőgrafikus szakma, és a területet kutatók számára.

Debreczeni Mónika (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet) ? megbízói-díj

Idén először ítélte oda a zsűri az Arany Rajzszög megbízói díjat, amelyet Debreczeni Mónika inspiráló, példaértékű megbízói tevékenységéért vehetett át. Mint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója 15 éve teljes odaadással mentorálja a Bogyólé címkepályázatot, teret adva így a fiatal tervezőknek, hogy tapasztalatot és hírnevet szerezhessenek szakmájukban. Az évek során folyamatosan bevonta az iskolákat, a szaktanárokat a döntésekbe és figyelembe vette a szakmai véleményeket. A Vylyan Pincészet rendszeresen támogat kulturális eseményeket, rendezvényeket is, így a művészetekhez és a kultúrához való hozzáállása példaértékű.

Szóljon hozzá!