ZETApress

hírportál

Kazi Roland a Várfok utcában

Kazi RolandA Várfok Project Room következő kiállítása ?folyamatos jelen? címmel Kazi Roland legfrissebb alkotásait mutatja be ma 18:30-tól november 30-án szombatig a Várfok utca 14-ben.

A Derkovits-ösztöndíjas Kazi Roland (1987, Kiskunhalas) a Várfok Galéria művészkörének egyik legfiatalabb tagja. 2014-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design szakán, majd 2015-ben kezdte meg ugyanitt DLA tanulmányait Multimédia-művészet szakon. Mostani kiállításán Kazi a médiumok tőle megszokott változatosságában ? kinetikus installációk, objektek, videók és fotók ? olyan kérdéskörökkel foglalkozik, mint a valóságérzékelés, a végtelenség, az emlékezés vagy éppen a tér és idő fogalmai.

A kiállítás gondolati hátterét a művész a következőképp foglalja össze: A mozgó testnek először a megteendő út feléig kell eljutnia, majd a következő szakasz feléig, majd az azt követő feléig így tovább egészen a végtelenségig. A mozgónak végtelenül sok pontot kellene érintenie véges idő alatt, ami lehetetlen, azaz a mozgás nem létezik. Eleai Zénón elhíresült apóriái nemcsak a tér valóságát fenyegetik, hanem az idő felettébb sebezhető, törékeny realitását is.

Aligha van megfoghatatlanabb, ugyanakkor a mindennapi élet valóságával a lehető legszorosabb kapcsolatban álló jelenség, mint a tér és az idő. Tér és idő a metafizika és a természettudomány kényes talánya, amelyek az észlelő és ideákat formáló elmében születnek meg. Vajon csupán csak lebegő ideák rendszerei vagyunk? Észleléseinken túl, létezhet még valami láthatatlan, megfoghatatlan dolog, aminek anyag a neve? Érzéki benyomásaink egymásutánisága teremti meg az idő illúzióját? Kazi Roland kiállítása a fenti ontológiai problémákat állítja fókuszba művészet és a tudomány metszetében. A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Képtelen tájak a Várfok Galériában

Képtelen tájakaatoth franyo 1954, Mátészalka Párizs ? Budapest ? Rairakhdhammatchart (Thaiföld): Képtelen tájak ? Tájtalan képek című kiállítás nyílik ma 19 órakor a túloldalon, a Várfok utca 11-ben. A november 30-ig látható tárlat keddtől szombatig 11 és 18 óra között látogatható.

Alkotójának tíz évvel ezelőtti személyes élménye volt a körülötte elterülő őserdő pusztulása, azóta foglalkozik környezetvédelemmel. A mezőgazdasági területekké, olajpálma- és ananászligetekké átalakított dzsungel hajótöröttjeként kezdett hozzá fekete ültetvény című sorozatához. Azóta a pusztítás már mindenki számára érzékelhető, globális problémává vált.

Korábban, szatirikus optikáján keresztül társadalmi és politikai kérdések foglalkoztatták, 2008-tól azonban a környezetvédelem problémái dominálnak munkáiban. Baltanyélből visszanövő erdő, láncfűrészre festett tájképek; szimbólumok egy esetleges fordulat lehetőségre, remény a pusztítás megállítására. A thaiföldi műteremben 50 tájképen idéz meg egy paradicsomi hangulatot, melynek ugyanakkor egy kalligrafikus fordítást is ad. Kezdetben színesben, később fekete-fehérben hozta létre vizuális meditációit. A Várfok Galériában ma nyíló kiállításra egy installációval is készül, Üres szavak címmel. Reménykedjünk, hogy az elhangzott szónoklatokat tettek követik. Talán még nem (nagyon) késő.

Szóljon hozzá!