ZETApress

hírportál

Megint nyert a Békacomb!

Daróczi Csaba nyerte a Lenergy ? Az év természetfotósa 2019 pályázat fődíját ? hangzott el a naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége sajtótájékoztatóján tegnap délután a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás megnyitóját és a díjátadót a sajtóbemutató után tartották. Fotóink Egressy Rita felvételei.

A 27. alkalommal meghirdetett pályázaton Az év természetfotója Máté Bence: Békacomb című alkotása lett, melyet szeptember 18-án a Word Press Photo kiállítás Nemzeti múzeumi megnyitóján kategóriagyőztesként láthattunk. Az év ifjú természetfotósa címet Koncz-Bisztricz Tamás nyerte el ? mondta el Fáth Péter, a naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke hozzátéve: a pályázat héttagú szakmai zsűrije összesen 14 kategóriában mintegy 200 fotós több mint 3300 képéből válogatott, az utolsó fordulóban 103 mű versenyzett a díjakért. A pályázat utolsó fordulójába jutott képeket mától december 31-én keddig a Magyar Természettudományi múzeumbeli kiállításon láthatja a közönség.

Fáth Péter kiemelte, hogy a végső győzelemért Daróczi Csaba és Máté Bence versenyzett. Daróczi Csaba kreativitását méltatva kiemelte, hogy az idén a világ legsikeresebb természetfotósa, akinek a legtöbb képe szerepel a kiállításon is. Tíz alkotása ? köztük három kategória-győztes ? kapott helyet a 103 fotót bemutató tárlaton. A felvételekből magyar?angol-nyelvű album is megjelent az Alexandra Kiadó gondozásában Az év természetfotói ? Magyarország 2019 címmel.

Gaál Péter, a pályázat névadó támogatója, a Lenergy Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: támogatnak minden természetvédelmi célú, természetfotózással kapcsolatos kezdeményezést, mert ezt tartja a legjobb eszköznek Magyarország természeti adottságainak bemutatására.

Tóth József, a pályázat kiemelt támogatója, a Nemzeti Közművek (NKM) Áramszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 32 ezer kilométer légvezeték-hálózatuk van, a vállalat eddig több ezer kilométer szabad-vezetéket épített át madárbaráttá és költőhelyeket alakítottak ki rajtuk. A természetvédelem a szemléletformáláson is múlik ? mondta hozzátéve, hogy a természetfotózás is jó módszer erre.

A Kezünkben a Föld kategória 1. díját Rácz Péter, A madarak viselkedése kategória 1. helyét Kovács Norbert, Az emlősök viselkedése kategória 1. helyezését Daróczi Csaba nyerte el, s szintén ő végzett Az állatok viselkedése és Az állatok és környezetük kategória élén is. Az állatok szemtől szemben kategória legjobbja Tökölyi Csaba lett. A Növények és gombák kategória 1. díjával Nagy Bertoldot jutalmazták.

A Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát Nagy Gábor, a Tájak kategóriát Urbán Helga, az Élet a vízfelszín alatt kategóriát Földi László nyerte. Litauszki Tibor képe lett a Napnyugtától napkeltéig kategória, Urbán Helga műve a Fekete-fehér természetfotók kategória, Lakatos János felvétele A fenntartható energiatermelés és a természet kapcsolata kategória legjobbja, de több különdíjat is odaítéltek.

Szóljon hozzá!