ZETApress

hírportál

Erdélyből Terézvárosba

Biró Gábor erdélyi festőművész kiállítása nyílt meg tegnap délután a Teréz körúti Forrás Galériában. A Kárpát-haza zártkörű rendezvényén köszöntőt mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Számos fotóink Rósa István felvételei.

A mától november 20-án szerdáig, hétfőtől csütörtökig délután, pénteken délelőtt látható tárlatot Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója nyitotta meg. Közreműködött: Kubinyi Júlia Junior Prima Díjjal kitüntetett népdalénekes, az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt.

Biró Gábor (Székelyudvarhely, 1955?) erdélyi festőművész, restaurátor festészete tiszta festészet, a gyökerekig hatolva igyekszik megfogni és ábrázolni a színt. Képein elemi színeket használ, fény és árnyék, meleg és hideg, világos és sötét váltakozásával hozza létre azt az eleven ábrázolásmódot, mely segít kifejeznie fantáziájának élénk és zabolátlan szárnyalását. Munkáiban az egységre és az egyensúlyra törekszik.

Biró Gábor 1980-ban végzett a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Intézet festészet szakán. 1980?85 között rajztanár Uzonban, 1985?90 között a székelyudvarhelyi Művelődési Ház festő szakkörének vezetője, 1990/91-ben a Székelység című folyóirat grafikai szerkesztője, 1999-től a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársa. Festészetét eklektikus avantgárdként lehet jellemezni. Pályája kezdetén hatással volt rá a MAMŰ (Marosvásárhelyi Műhely társaság) sajátos modernizmusa.

Képei expresszív, természet közeli munkák, szürreális kompozíciók. Derűs színvilágával, absztrakt formáival síkok és terek között teremt kapcsolatot, átjárást. Képein a formák, színek, vonalak, foltok a leolvashatóság és a meghatározatlan határmezsgyéjén lebegnek. Emblémái, jelképei a múltat, az időtlenséget idézik. Festményei sűrítményei a szavakkal körbejárható, definiálható eseménynek, egy pillanatot rögzítenek.

Kiállításai voltak Erdélyben, Budapesten, Magyarország több nagyvárosában. Nemzetközi alkotótáborok meghívott művésze. 2011-ben ? alkotói munkája elismeréseként ? a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át. ? Mindig festő szerettem volna lenni, és ebben az a szép, hogy még mindig az szeretnék lenni! ? mondta el Bíró Gábor a megnyitón.

Szóljon hozzá!