ZETApress

hírportál

Románok Óbudán

Képzeljétek el ÓbudánRomán képzőművészek a Budapest Galéria Képzeljétek el című kiállításán: október 22-én kedden 18 órakor a Budapesti Román Kulturális Intézet a Budapesti Történeti Múzeum ? Budapest Galéria partnereként megnyitja a Képzeljétek el ? Választott múltak, felforgatott tények című kortárs képzőművészeti kiállítást.

A kiállító művészek: Bani Abidi (PAK) Adela Babanova (CZ), Anca Benera és Arnold Estefán (RO), Ieva Epnere (LT), Esterházy Marcell (HU), Geibl Kata (HU), Mykola Ridnyi (UR), Aykan Safoglu (TR) Technika Schweiz (HU). A kiállítás kurátora: Erős Nikolett és Gadó Flóra ? tudtuk meg Deák Gábortól.

A kiállítás alapkoncepciójához igazodva a művészek a fikciót a jelen megismerésének eszközeként használják, a képzeletet pedig az emlékezettöredékek közötti kötőanyag. A kiállított a munkákban a fikció nem csak a jövő elképzelésére vonatkozik, hanem a jelen és a múlt feltárására is. A családtörténetek üres hézagait kitöltő képzelet, a tudományos módszereket szabadon átíró kutatási módok, az uralkodó politikai gondolkodás és a történelemből kiszorított elképzelések és narratívák alkotják a kiállításon bemutatott művek hátterét. Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak jelennek meg valóságként, hogy fikcionalitásuk valós tapasztalattá alakuljon.

Anca Benera & Arnold Estefán bukaresti művészpáros elsősorban az installációk és médiaművészet területén tevékenykedik, amelyeket rajzokkal, koncept-videókkal és performanszokkal egészítenek ki. Multidiszciplináris megközelítésmódjuk és kutatás-módszertanuk a történelmi, társadalmi és geopolitikai diskurzusok közötti láthatatlan összefüggések leleplezésére tesznek kísérletet. Munkáikat a világ számos kiállítóhelyein bemutatták: MuCEM, Marceille; mumok, Bécs; 13. Isztambuli Biennálé; nGbK, Berlin; New York-i Zsidó Múzeum; Metropolitan Art Center, Belfast; Frac des Pays, Nantes; MAK, Los Angeles; ZKM Karlsruhe, Kijevi Biennálé; Kunsthalle, Bécs; Palais de Tokyo, Párizs; Camden Arts Centre, London. A kiállítás december elsején vasárnapig látogatható a Budapest Galériában Óbudán, a Lajos u. 158-ban.

Szóljon hozzá!