ZETApress

hírportál

Hetiszakasz Ferencvárosban

Hetiszakasz Roskó GáborRoskó Gábor: Hetiszakasz című kiállítása nyílt meg tegnap 18 órakor a Ráday utcai 2B Galériában. A november 15-én péntekig látható tárlatot Németh Gábor nyitotta meg.

A hetiszakaszok a Tórának, vagyis a zsidó bibliának hetente kijelölt olvasmányai, amiket hagyományosan a zsidó közösség szellemileg vezetői kommentálnak és magyaráznak, segítséget nyújtva a szövegek kortárs értelmezésében. Roskó Gábor rajzai a tórai hetiszakaszok válogatott vizuális kommentárjai, melyek a Dáf ? Hetiszakasz oldalak című oktatási és közösségi projekt keretében készültek.

A rajzok megerősítik azt a többrétegű, pluralista jelleget, amelyet a szerteágazó, de mégis egymással interakcióba lépő hagyományos értelmezések és kommentárok is megjelenítenek. Munkáiban Roskó folyamatosan váltogatja a kortárs jelvilágot a több ezer éves ábrázolásmód technikákkal, az egyiptomi síkművészet halait a hátracsapott napszemüveges baseball sapkával.

A kiállításra válogatott 19 rajz, többek között olyan témákra adott reflexiók, mint a világ teremtése, a saját magunkkal vívott harc, a bosszú és megbocsájtás vagy éppen a rabszolgaság, a kapzsiság és a megtisztulás. A minimalista rajzok olykor gyerekkönyvbe illő egyszerűséggel, de felnőtt iróniával és valódi kortárs szűrőn keresztül közelítenek a több ezer éves tórai sorokhoz. A munkák szándékoltan nem illusztrációként állnak a hetiszakaszok mellett, inkább egy más médium segítségével próbálják vizsgálni azokat.

Szóljon hozzá!