ZETApress

hírportál

Színek a Stefánián

Benkóczy Péter festménykiállitásaBenkóczy Péter: Színek harmóniája című festménykiállítása nyílt meg tegnap 18 órakor a Stefánia Palota Caffé Galériájában. Az október 30-án szerdáig a ház nyitva tartási idejében látható tárlatot Bániczki Julianna művészettörténész, művésztanár nyitotta meg. Közreműködött az érdi Bukovinai székely népdalkör.

Péter a festést a felesége inspirációjára kezdte el a XX. század ’90-es éveinek végén ? mondta el Kiss József moderátor. Kiváltképpen a tájképeket, érdekes város és falu részleteket kedveli, kedvencei az erdélyi tájak, hazai hegyek, völgyek, falvak, tanyák, a mediterrán térség. Képein sok szerepel azon tájak közül, ahol feleségével megfordultak. 1999-ben Barangolásaink címmel nyílt első kiállítása.

A kortárs művészek is hatottak rá. Az egri származású néhai Vargha László a Balaton festője, aki a kezdeti lépéseit segítette, továbbá néhai Zórád Ernő a Tabán festője, valamint Pósa Ede pasztellfestő és Gonda Zoltán debreceni képzőművész, a festő jelenlegi mestere, a közös erdélyi alkotótáboraik művészeti vezetője.

A festő tagja az OKIT művészeti társaságnak, rendszeres résztvevője volt a Galyatetői művészkertnek, az egri, létavértesi, horvátországi és egyéb hazai, külföldi alkotótáboroknak, az agárdi, hévízi, ábrahámhegyi festőversenyeknek. Alapító tagja a vasvári, fonyi alkotótábornak, alapító tagja és szervezője az immár 17 éves erdélyi Kalotaszegi ? Nagypetri művésztelepnek.

Munkáit különdíjjal díjazták a velencei, és 2011-ben a hévízi festőversenyeken. A festőt a kiállításai alkalmával rádióriportokban, a Duna TV riportfilmjében, továbbá Érd, Eger, Nagykanizsa, Siófok, Szolnok, Hévíz, Zalaegerszeg és Veszprém helyi televízióiban mutatták be. Festményei megtalálhatók mecénásainál, a hazai gyűjtőknél, az USA-ban, Brüsszelben, Bécsben, Erdélyben.

Szóljon hozzá!