ZETApress

hírportál

Egyszer volt a Mélycsarnokban

Holnap 17 órakor nyílik a Műcsarnok#Boxban Serge Bloch: Egyszer volt, sokszor volt című kiállítása ? tudtuk meg a mai sajtóbemutatón. Szegő György művészeti igazgató köszöntője után a művész rajzokat készített a kiállítótér felé vezető falfelületekre. Kurátor: Tulipán Zsuzsanna. Partnerek: Institut Français de Budapest, Scolar Kiadó, Epson.

Serge Bloch rajzai és Frédéric Boyer szövege alapján megelevenednek az Ószövetség történetei. A kiállítás a képzőművész?író alkotópáros játékos ugyanakkor komoly munkájába enged bepillantást: három teremben kilenc animációs filmet mutatunk be, melyeket Serge Bloch grafikáinak látványvilága és magyarul nemrég megjelent könyvének lapjai egészítenek ki.

Az animációk nagyrészt a Teremtés könyvének legismertebb részeit dolgozzák fel: a Teremtés, az Édenkert, Káin és Ábel, Ábrahám, Sára és Noé történetét; valamint Józsué könyvéből Jerikó város elfoglalását és Jónás Könyvéből Jónás próféta elhívatását. Mélyen emberi tapasztalatokat és élethelyzeteket élhetünk át: a szeretetet, a féltékenységet, a száműzetést? Nem csupán a nyugati kultúrát megteremtő ősi elbeszélésekkel találkozunk ? melyeken a három monoteista vallás egyaránt osztozik ?, de azzal a világgal is, amelyben ma élünk. Részesei vagyunk e krónikának, ez a mi történetünk.

Szóljon hozzá!