ZETApress

hírportál

Kártyalapok Óbudán

Szerencsés lapjárást! 150 éves az Első Magyar Játékkártyagyár című időszaki kiállítás nyílt ma délután Óbudán a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Köszöntőt mondott: Kiss Imre múzeumigazgató. A 2020. február másodikán vasárnapig látható tárlatot Kriston Vízi József nyitotta meg. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Minden idők egyik legnépszerűbb játékeszköze a játékkártya. Nem árthatott neki tilalom, átok és elégetés, az ördög bibliájának is nevezett ártatlan kártyalapok hasonló indulatokat és szenvedélyt váltottak ki arisztokraták, polgárok, katonák, diákok, asszonyok és pórok körében.

Az időszaki kiállítás a magyarországi kártyafestészet és -gyártás legszebb termékeit mutatja meg a különböző történelmi korszakokban 1869-től 2012-ig, melyek kezdetben az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat (1869-1896), majd a Piatnik Nándor és Fiai Játékkártyagyár (1896-1949), utóbb a Játékkártyagyár és Nyomda, Offset és Játékkártya Nyomda (1950-2012) működése során születtek.

A kártyák mellett számos eredeti forrásdokumentumot is megtekinthetnek látogatóink, így cégtörténeti iratokat, áru-mintakönyveket, levélpapírokat, korabeli reklámokat, archív fényképeket. Mindezek mellett pedig a tablókon és tárlókban helyet kapnak az elmúlt 150 év kártyajátszási kultúrájának emléktárgyai is használati- és dísztárgyak, könyvek és folyóiratok, képes levelezőlapok, fényképek formájában. Szöveg és gyűjtemény: Jánoska Antal, projektfelelős: Kiss Emília.

Szóljon hozzá!