ZETApress

hírportál

Jószolgálat továbbra is

Freiherr von Twickel Georg AlbertNegyedik alkalommal nyílt meg a Jószolgálat-díjjelölési időszaka. A Jótékonyság Világnapján tett sajtóbejelentésen a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány megnyitotta a Jószolgálat-díj 2019/20-as évadát.

Kibővített kategóriával, már a határon túlról is lehet pályázni a cselekvés díjára november 30-ig. A 4. éve futó kezdeményezés a szociális munkát és a rászorulók iránti felelősségvállalás fontosságát kívánja népszerűsíteni a budapesti Március 15-e téren kihelyezett szabadtéri kiállítással. A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola II. emeleti Dísztermében tartott megnyitón a 2018/19-es évad díjazottjaival és pártfogoltjaikkal közösen nyitották meg az új jelölési időszakot.

Freiherr von Twickel Georg Albert, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke a Jószolgálat-díj alapításakor olyan elismerést hívott életre, mely édesanyja, Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő életművének kíván méltó emléket állítani. A 2016-ban létrehozott emlékdíj a grófnő munkásságához kapcsolódóan, és az elmúlt évek jelöléseinek tapasztalatai alapján kibővült a külhoni vándor-díjjal. Az idei első évben a Kárpátalján élő szórványmagyarság segítőit kívánja támogatni az alapítvány.

A 2019/20-as évad nagykövetei Barabás Évi műsorvezető és Molnár Ferenc Caramel énekes, akik a civil életükben is sokszor csatlakoznak jótékonysági akciókhoz. A díj nagyköveteiként saját eszközeikkel támogatják azt, hogy társadalmunk látásmódja formálódjon, észrevegyük azt, hogy milyen sokan és sokféleképpen segítik a hátrányos helyzetű embertársainkat.

Gáspár Judit, a Jószolgálat-díj szóvivője elmondta, hogy mától lehet jelölni a díj honlapján keresztül a négy főkategóriában: életműdíj, hivatásszerűen végzett szociális munka, önkénteses végzett szociális munka és új kategóriaként a külhoni vándor-díjra. A külhoni elismerést a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek számára ajánlják, akik kiemelkedő munkát végeznek a rászoruló családokért, fogyatékkal élőkért, hajléktalanokért, kisebbségekért vagy idősekért. A határon túli díjat minden évadban más szomszédos ország részére ajánlják a jószolgálati tevékenységet végző egyének részére. A szóvivőnő kérdésemre megerősítette, hogy a külhoni vándor-díjnál nem a díj vándorol évről-évre tovább, hanem a díjazott régiók helyszíne változik.

A pályázatokat a weboldal űrlapján keresztül lehet benyújtani november 30-án szombatig. A felterjesztésekből a szakmai zsűri az életműdíjat, a hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriáiban és a külhoni vándor-díjra választ díjazottakat. Az önkéntes kategóriákban a jelölések alapján 2020. januárban online szavazással a közönség választja ki azokat a személyeket és civil közösségeket, akiket érdemesnek ítél a Jószolgálat-díj elismerésére.

A 2018/19-es évad díjazottjairól az index.hu főtámogató médiapartner közreműködésével nyílt szabadtéri kiállítás, szeptembertől várja az érdeklődőket a belvárosi Március 15-e téren október végéig, majd vidéki városok közterein kerül kihelyezésre. A Jószolgálat-díj egyben egy társadalom-érzékenyítő kampány, mely széles körben népszerűsíti a szociális munkát, bemutatva annak mindennapi nehézségeit és örömeit egyaránt. A február 10-én díjazottakat a 7 nagy magyarországi segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri választotta ki. Róluk idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!