ZETApress

hírportál

Aranycsapat az Aulában

Aranycsapat a Testnevelési EgyetemenMától szeptember végéig a TE Aulájában látható az Arany pillanatok című vándorkiállítás, amely a legendás Aranycsapat tagjainak relikviáit mutatja be. Tarlós István főpolgármester a megnyitón úgy fogalmazott: jóleső, sőt spirituális érzés, hogy alkalom adódik felidézni a magyar sport, a magyar labdarúgás egyik legsikeresebb időszakát.

Emlékeztetett, hogy az 1953. november 25-ei londoni 6:3-as magyar?angol mérkőzésen a magyar válogatott a britek szerint is felülmúlhatatlanul játszott. Kiemelte, hogy a magyarok a mai napig hősként emlékeznek az Aranycsapat játékosaira, sőt nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne ismernék még a gyerekek is legalább Puskás Ferenc nevét. A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy a futballisták nem egyszerűen sztárok, hanem egyéniségek, példaképek voltak, akik játékukkal iskolát teremtettek. A kiállításról úgy vélekedett, hogy hiteles és átélhető képet ad a játékosok személyes világáról, és a magyarok emlékezetében ma is élő történeteket idéz fel. Az Arany pillanatok című vándorkiállítás igazi ritkaságokat mutat be, hiszen az egykori kiváló labdarúgók hagyatékának legkülönlegesebb darabjait is tartalmazza.

Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete a magyar labdarúgás legkeserűbb, legszomorúbb napjának nevezte 1954. július 4-ét, amikor válogatottunk Bernben 0:2-ről 3:2-re elveszítette a világbajnokság döntőjét Németországgal szemben, de hozzátette: az azóta eltelt 65 év során kiderült, hogy az volt egyben a magyar futball legnagyobb sikerének napja is. A tárlat helyszínének apropóján emlékeztetett, hogy az Aranycsapat több tagja, illetve annak a labdarúgó-generációnak több képviselője is a Testnevelési Főiskolára járt. A kiállítást szervező Puskás Intézet munkájáról megjegyezte, a bemutatott tárgyak egy részét Spanyolországból hozták haza, pedig már esély sem mutatkozott rá, hogy ez sikerül.

Mocsai Lajos, a házigazda Testnevelési Egyetem rektoraként kifejtette, nagy öröm számára, hogy a TE nyitóhetén veszi kezdetét az Aranycsapatról szóló kiállítás, hiszen a legendás válogatott által képviselt értékek segítségével az egész tanévnek megadhatják az alaphangulatot. Hozzátette, a tárlat nyilvános, vagyis a TE aulájának kapui minden érdeklődő számára nyitva állnak.

Balogh Balázs, a felcsúti Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója a gyűjteményről elmondta: mindig találunk olyan dolgokat, amire nem is gondoltunk. A közeljövőben a vajdasági Bácskatopolyán is látható lesz a kiállítás ? tette hozzá.

Szóljon hozzá!