ZETApress

hírportál

Felfedezők 2.0

Budapest Art Mentor logóFiatalok, sikeresek és értik az önmenedzselést. Bemutatkoznak a Budapest Art Mentor idei végzősei. Augusztus 29-én csütörtökön 18 órakor nyílik az ország egyetlen képzőművészek önmenedzselésére irányuló képzésének, a Budapest Art Mentor program második végzős évfolyamának kiállítása ? tudatta Balogh Máté András művészeti PR szakértő.

Az Ybl Budai Kreatív Ház, mint kortárs képzőművészeti tér, támogatva a hiánypótló képzést, immáron második alkalommal válik otthonává a program záró eseményének, melyen a tizenkét művész, kimondottan erre az alkalomra készített új, ill. korábbi alkotásai láthatók. A Felfedezők 2.0 című tárlaton Ábel Tamás, Balázs Nikolett, Diósi Máté, Fülöp Gergő, Gombos Andrea, Horváth Ágnes, Klájó Adrián, Majoros Áron, Mézes Tünde, Mikola Tamás, Németh Marcell és Pál Katja művészetébe pillanthatnak be az érdeklődők. A kiállítás kurátora Tóth Pál Sándor.

A Bérczi Linda művészeti menedzser által életre hívott Budapest Art Mentor program egyéves képzés, amely idő alatt a mentoráltak elsajátítják a szükséges kommunikációs készségeket, pénzügyi és jogi alapokat, megismerik a magyar és a nemzetközi szcéna viszonyrendszerét. Útmutatást és javaslatokat kapnak arra nézve, hogy hogyan prezentálják magukat a célközönségüknek a mindennapi életben és az online világban, hogyan írjanak pályázatot és hol találhatóak a nekik szóló pályázatok. Milyen karrierutak állhatnak előttük és személyiségükből adódóan melyik a számukra megfelelő. Mindezt a tudást a szakmájukban vezető szerepet játszó oktatóktól sajátíthatják el. A program másik eleme a szűkebb értelemben vett mentorprogram, amely a mentoráltak és a mentorok közötti szoros munkán és kapcsolattartáson alapul. A felkért mentorok: Balogh Máté András művészeti PR szakértő, Bérczi Linda, a Budapest Art Week igazgatója, Tóth Pál Sándor, art consultant, Vékony Délia phd, művészettörténész.

Budapest Art Mentor 2018-19A program kiemelkedő része, hogy egy záró és csoportos kiállítást szervez a hallgatóknak. Az idén végző és a kiállításon látható művészek érdeklődési körét mind műfaji, mind témabeli heterogenitás jellemzi: Ábel Tamás az üveg, Majoros Áron pedig a szobrászat médiumán át vizsgálja a transzparencia, a fény és a színek aspektusait, az általuk közölt gondolatiság lehetőségeit. Balázs Nikolett és Klájó Adrián közvetlen környezetük anyagainak felhasználásával sajátos világukat elevenítik meg, a peremlétről és az általa kapott vizuális örökségről mesélnek. Mézes Tünde is már meglévő tárgyakkal dolgozik: a kisajátítás és reprodukálás jelensége foglalkoztatja, amely folyamat által a tárgyak múltja és egyben új kontextusa egyszerre jelenik meg a térben.

Diósi Máté digitális és analóg fotográfiái aktuális, lokális és globális jelenségekre reflektálnak, míg Fülöp Gergő sokszor monumentális képein és installációin a jelen bizonyosságainak megingatására törekszik, párhuzamos valóságok feszülnek egymásnak rajtuk. Gombos Andrea különböző technikákkal és anyagokkal kísérletezik, amelyekkel az individuum létét, annak szerepét értelmezi. Horváth Ágnes saját generációjának a social mediáról alkotott tapasztalatait, a magánéletre és nyilvánosságra gyakorolt hatásait sűríti különböző ellentétpárokba. Mikola Tamás munkásságában központi szerepet játszanak a maszkok mint felvett társadalmi szerepek megtestesítői ? a hordozó figurák a társas interakció és az egótól való megszabadulás lehetőségeit kutatják. Németh Marcell két- és három-dimenzió között egyensúlyozó fémlemezein ember alkotta tájak: autópályák, elektromos vezetékek, építészeti boltozatok bukkannak fel. Pál Katja festményein pedig magát a médiumot, és annak nézővel való kapcsolatát vizsgálja.

A kiállítás augusztus 30-tól szeptember 22-én vasárnapig hétköznap 08 és 19 óra között, hétvégén 09:30 és 19 óra között látogatható a Duna parti Ybl Budai Kreatív Házban, az I. kerületi Ybl Miklós tér 9-ben.

Szóljon hozzá!