ZETApress

hírportál

Guba-babák a Deák-házban

Babakiállítás KehidakustánybanKülönleges babakiállítás nyílik a Deák Ferenc Kúriában: Marozsyné Guba Rózsa babakészítő népi iparművész saját alkotásai költöznek augusztus 17-től Deák Ferenc, a haza bölcse otthonába, a Babamúzeumba ? tudatta Marozsy Szabolcs, Guba Office.

Az alkotások különlegessége, hogy Guba Rózsa a babáit sík textilből kiindulva készíti el, nem használ sem sablonokat sem pedig porcelánt vagy műanyagot. Minden általa készített darab egyedi tervezésű és kivitelezésű. A kiállított jelenetek közül számos baba lehet majd ismerős a nemrég nagy sikert aratott Babakiállítás az Őrségben című rendezvényről. Ezen kollekció egészül most ki többek közt a reformkort és a kiegyezés korszakát megidéző babákkal Kehidakustányban, a Deák Ferenc Kúriában.

További érdekesség, hogy a kiállítás időtartama alatt a kiállított babák sora némileg, de folyamatosan változik, új darabokkal fog frissülni, valamint, hogy a készítőjük, Guba Rózsa néhány hétvégi alkalommal személyes tárlatvezetést is tart a kiállításon. Ez utóbbiról az alkotó Facebook-oldalán meghirdetett eseményekből lehet majd tájékozódni. Guba Rózsa babakiállítása augusztus 17-től négy hónapon át lesz látogatható, keddtől szombatig 10 és 18 óra, vasárnap pedig 10 és 14 óra között. A babakiállítás a Deák Ferenc Kúria és Múzeum belépőjével látogatható, mellyel szintén megtekinthető a Deák Ferenc életét bemutató A haza bölcse, Zala büszkesége című állandó tárlat is.

Kehidakustány nemcsak kiemelt történelmi emlékhellyel büszkélkedhet, hanem a méltán híres, 2016-ban gyógyhellyé minősített fürdőkomplexumáról is. A hazai gyógyfürdők között kimagasló kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos minősítésű gyógyvizük igazi rekreációt nyújt vendégeiknek. A népi kultúra rajongóinak pedig szinte kötelező látogatási cél a helyi tájház és a vele szemben elhelyezkedő Hagyományőrző Mariska udvar, az ott található Pajtaszínházzal, Gyógy- és fűszernövény tanösvénnyel. De a természetben túrázva is felfedezhetünk számos érdekességet, mint a híres Deák-kutat vagy az Árpád-kori település romtemplomát.

Marozsyné Guba Rózsa

Az alkotó 1951-ben született az Alföldön. 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit. Így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján. Munkái számos államközi ajándék részét képezték a ’80-as években, így megtalálhatók voltak többek között Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro elnök gyűjteményében is.

Szóljon hozzá!