ZETApress

hírportál

Filmplakátok a Kempinskiben

Vajna Tímea a kiállításmegnyitónAndy Vajna filmjeinek plakátjaiból nyílt kiállítás az Erzsébet téren. Andy Vajna 42 filmjének plakátja, fényképek, személyes relikviák láthatók a Hongkong?Los Angeles?Budapest című kiállításon, amely az idén januárban elhunyt producer születésének 75. évfordulóján nyílt délelőtt a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben.

? A film örök szerelem volt számára, a filmkészítés nem munkát, hanem szórakozást jelentett neki. Páratlan tehetségű ember volt, az egyik legelismertebb, legsikeresebb producer, aki megújította és világ-színvonalra emelte a magyar filmet és filmgyártást ? mondta a szálloda Nobu Budapest éttermében a tárlatot megnyitó Tőzsér Attila producer.

Köszöntőjében Vic Armstrong Oscar-díjas brit akciójelenet-rendező arról beszélt, hogy Andy Vajna számos olyan film producere volt, amely minden idők legjobb akciófilmjei közé tartozik, ilyen a Rambo, a Total Recall ? Az emlékmás, a Terminátor 2, az Air America, a Die Hard ? Az élet mindig drága vagy a Tombstone ? A halott város.

? Szerencsés vagyok, hogy ezek közül jó néhányban együtt dolgozhattam vele. De Andy nemcsak nagy filmeket csinált, igazi hazafi volt és varázslatos művészi ízléssel rendelkezett. Számos olyan kisebb magyar mozifilm producere volt, amely csak azért jöhetett létre, mert a szívügye volt, hogy elkészüljön ? jegyezte meg Vic Armstrong, aki utoljára a 2006-ban bemutatott Szabadság, szerelem című film second unit direktoraként dolgozott együtt Andy Vajnával.

Az Andy Vajna kollégái és barátai által szervezett kiállítás bemutatja a januárban elhunyt producer filmes pályafutását, a mintegy 60 alkotásból 42 film plakátját felvonultatva. Megtalálható köztük első filmje, az 1972-ben készült Deadly China Doll, a Rambo ? Első vér (1982), az Angyalszív (1987), a Vörös Zsaru (1988), az Elemi ösztön (1992), az Evita (1996) és A miniszter félrelép (1997) plakátja is. Helyet kapott a tárlaton mintegy 30, filmforgatáson készült fénykép, Andy Vajna személyes relikviái, a Rambo-filmekben használt eredeti kések, az Evitáért kapott Golden Globe-díj és Alan Parker rendező rajzai.

Andy Vajna több mint 70 kollégája és barátja közreműködésével katalógus is készült. Ebben a kiállításon szereplő plakátok és egyéb tárgyak fotója mellett számos személyes történet olvasható, például Joe Eszterhastól, John McTiernantől, Koltai Róberttől, Nemes Jeles Lászlótól, Sándor Páltól és Szabó Istvántól. Szerepelnek a katalógusban olyan filmes sztorik is Andy Vajnától, amelyek eddig még nem jelentek meg. A megnyitóján jelen volt Vajna Tímea is, továbbá mások mellett Koltai Lajos operatőr-rendező, Kocsis Tibor rendező és Gát György producer. A tárlat szeptember végéig látható a szálloda lobbyjában és éttermében.

Szóljon hozzá!