ZETApress

hírportál

Maccabiah: Így kezdődött

Az Art Market Budapest különleges fotókiállítással köszönti a 15. Maccabi Európa Játékokat. A kiállításon szereplő fotók forrása a Yosef Yekutieli Archives és a Maccabi Archives (Maccabiah Village, Ramat Gan), továbbá a Zvi Nishri Archives (Wingate Institute) és több magánarchívum.

Az Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi képzőművészeti eseménye megtiszteltetésnek tekinti, hogy a budapesti Maccabi Európa Játékok kulturális partnereként a Játékokhoz kapcsolódó különleges fotókiállítással is hozzájárulhat Európa legnagyobb zsidó kulturális és közösségi találkozója sikeréhez. A Játékok tegnapi sajtótájékoztatója idekattintva olvasható.

A zsidó hagyományok életben tartása és a kultúra tisztelete kiemelt tényezője a Maccabi szellemiségének. Különösen érvényes ez akkor, amikor a Maccabi Európa Játékoknak éppen Budapest, a modern cionizmus atyja, Herzl Tivadar szülővárosa ad otthont. Nem véletlen tehát, hogy az Art Market Budapest partneri közreműködésével a Játékok egyik kulturális kísérő programjaként létrejött fotográfiai kiállítás az első Maccabiah megrendezését 87 évvel követően a kezdetekre koncentrál, és a Játékok létrejöttét megelőző időszakot, illetve az első Maccabi Játékokat mutatja be a kifejezetten erre a helyszínre válogatott ritka fotográfiákon keresztül.

Különleges, és szintén a Játékok magyarországi megrendezéséhez kötődő érdekesség, hogy a Maccabiah: Így kezdődött című kiállításnak, ahogy a kor izraeli vizuális látásmódjának is egyik kulcsfigurája a Magyarországon született Kluger Zoltán, akit ma valóságos nemzeti hősként tisztelnek Izraelben, és akit az izraeli államalapítás korának fotográfusaként, egyik legfontosabb dokumentátoraként ismer a világ. A kiállítás további művészeti érdekessége, hogy az közel fél évszázadot átölelően mutatja be a fotográfia technikai fejlődését is.

A European Maccabi Games szervezőpartnere a kiállítás létrehozásában az az Art Market Budapest, amely Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi képzőművészeti eseményeként hosszú évek óta meghatározó szerepet játszik az izraeli és zsidó művészet hazai és európai bemutatásában és népszerűsítésében. 2017-ben például ART.ISRAEL ? ART.IS.REAL címmel nagyszabású művészeti fesztivált szervezett az államalapítás 70. évfordulójára készülő Izrael kortárs művészetének népszerűsítésére, és többek között első alkalommal mutatta be Európában a Modernist Eye in a New Land című önálló kiállításon a legendás fotós, Kluger Zoltán munkásságát.

A kiállítás eredeti címe: Maccabiah: How It all Began Pictures from the early days, 1896-1953, magyarul a játékok eredete képekben, 1896-1953. A Maccabi Európa Játékok kísérőeseménye tegnaptól augusztus 7 én szerdáig a budapesti Ludovika Campuson látható. Kurátor: Guy Raz. Szervező: EDGE Communications. Szakmai és szervező partner: Art Market Budapest.

Szóljon hozzá!