ZETApress

hírportál

A Várkert Bazárba költöznek a kincsek

Szubjektív meghívóMivel foglalkoznak a muzeológusok, mi kerül egy múzeum gyűjteményébe és mennyi ideig tart a kiállítás előkészítése? ? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ ad a Várkert Bazár legújabb, Szubjektív ? Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban címmel tegnap 18 órakor megnyitott új időszaki kiállítása.

A Várkert Bazár és az Iparművészeti Múzeum együttműködési megállapodásának köszönhetően a ? felújítás miatt ideiglenesen nem látogatható ? múzeum a Várkert Bazár Testőr-palotájában rendezheti meg kiállításait. Az Iparművészeti Múzeum tervei szerint ez félévente jelent új bemutatót: az első tárlat ma 10 órakor nyitja meg kapuit a nagyközönség számára Szubjektív ? Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban címmel.

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum mindennapi működésébe enged betekintést és a színfalak mögött zajló aktív munkát mutatja be a gyűjteménybe az ezredforduló óta bekerült, illetve a múzeumban az utóbbi két évtizedben restaurált műtárgyak közül kiválasztott darabok, valamint a múzeumi munkát dokumentáló fotók segítségével.

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye az ezredforduló óta több mint hatezer tétellel gazdagodott, így a mostani válogatás is ezekből készült, hagyományos használati tárgyakat ugyanúgy szerepeltetve, mint autonóm műalkotásokat. Külön egységet alkotnak a szakrális művek, és külön tematikus fejezetet képviselnek a restaurátori munka által megújult darabok. A válogatás célja, hogy a gyűjtemény sokszínűségét a XVII. századtól napjainkig készült műtárgyak segítségével mutassa be, ezen kívül rávilágítson arra, hogy a múzeumi munka minden egyes darab esetében jelentős hozzáadott értéket képvisel.

A kiállítást Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum megbízott főigazgatója és Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos nyitották meg. Fodor Gergely a megnyitón elmondta, hogy a Várkert Bazár és az Iparművészeti Múzeum között létrejött együttműködés jó példaként szolgálhat a Várban befejezés előtt álló projektek számára is. A kormánybiztos emlékeztetett, hogy a Nemzeti Hauszmann Program keretében hamarosan a nagyközönség is birtokba veheti az újjászületett Főőrség és a Lovarda épületét, melyekben a mostani kiállításhoz hasonló, színvonalas kulturális programok is helyet kapnak.

? A kiállítások részben megelőlegezik az Iparművészeti Múzeum rekonstrukció utáni új állandó kiállításának egységeit, ráirányítva a figyelmet a gyűjtemény kiemelkedő fontosságára a magyar kulturális örökség palettáján. A Múzeum ugyanis egyszerre a magyar nép kincsesháza, valamint a magyarság iparművészeti csúcsteljesítményeit jelentő hungarikumok legfontosabb gyűjteménye is ? nyilatkozta a tárlat kapcsán Cselovszki Zoltán. A kiállítás 2020. január 31-én péntekig hétfő kivételével naponta 10 óra és 17:30 között látogatható a Várkert Bazár Testőrpalota Ybl Miklós tér 2. I-II. emeletén.

A Várkert Bazár üzemeltetője a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. A kiemelten közhasznú szervezet a Budavári Palota és környezetében található állami tulajdonú műemlék ingatlanok, így a Várkert Bazár és más felépítmények, valamint az ezen területen fekvő zöldfelületek turisztikai és kulturális fejlesztésének előkészítésével és megvalósításával, valamint az üzemeltetés mindennapos feladataival foglalkozik.

Szóljon hozzá!