ZETApress

hírportál

Kiállítás könyvbemutatóval

Máriási Masznyik IvánMáriási Masznyik Iván 22 éve elhunyt festőművész kiállítása nyílt meg tegnap 17 órakor a Műcsarnok#Boxban. A szeptember 13-án péntekig látható tárlat kurátora: Kondor-Szilágyi Mária, társkurátor: Jászi Orsolya. Köszöntőt mondott: Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója.

A kiállítást Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas író és Tari Gábor PhD Barcsay-díjas festőművész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaismereti Tanszék docense nyitotta meg. A kiállítás alkalmával jelent meg Máriási Iván: A modern esztétikai gondolkodás sajátosságai című disszertációkötete, melyet Bán András ismertetett a megnyitó előtt.

Máriási Masznyik Iván (1928?1997) a Műegyetem Rajzi és Formaismereti Tanszékének legendás tanára volt, aki fakultatív művészettörténet kurzust tartott az érdeklődő diákoknak. A kulturális antropológia itthoni magányos előfutárának is tekinthetjük. Pictor doctusként megmaradhatott eredeti mesterségénél, festőnek. Főiskolai mesterei Bernáth Aurél és Berény Róbert voltak. Fiatal művészként a ’60-as években karikatúrákat rajzolt az Élet és Irodalomnak, de más lapoknak is rendszeresen dolgozott.

A kiállítás főként az életmű kozmosz-tematikájára koncentrál, bemutatjuk az olajfestményeket, a tollrajzokat és a Falikárpitot is, amelyet hosszasan érlelt 1968 és 1975 között. Szerkezet és színek különösen ebben a falikárpitban és tanulmányaiban váltak harmonikus, felemelő világképpé. Tantételei most kiállított képeiben és disszertációja kommentárjaiban az érzékek és a tudat nyelvén egyszerre szólalnak meg. Az üzenet mégis félreérthetetlen: a világegyetem rendjének felismerése ? a tudományban és a művészetben egyaránt ? segíthet újra rátalálni ember és környezete megbomlott egységére.

Szóljon hozzá!